/ Областна администрация Враца
Във Враца се проведе заседание на Постоянната комисия по заетост, на което единодушно бе приет предложеният проект за държавен план прием след 7 клас. През тази година се очаква завършващите 7 клас във врачанска област да са 1422 ученици.

Пътят от иновативната идея до иновативното училище

Те ще имат възможността да се обучават в 33 учебни заведения. 67 ще са паралелките за осмокласниците през учебната 2019/2020 г. От тях професионалните ще са 47. Новите специалности и професии през предстоящата учебна година ще са 25.

За първи път през новата учебна година професионални паралелки ще реализират СУ „Христо Ботев“ – Враца, по професиите изпълнител на термални процедури и асистент на лекар по дентална медицина, ППМГ „Акад. Иван Ценов“ – Враца по професия приложен програмист и Средно училище „Христо Ботев“ – Галиче по професия техник-животновъд, пчеларство и бубарство.

Заседанието.
Областна администрация Враца

Председател на заседанието във Враца бе областният управител Малина Николова. „С направеното предложение за вида на професионалните паралелки все още не е преодолян стремежът на общините и училищата за предлагане на професии, които са приоритетно предпочитани от учениците, но с тяхното разкриване се получава пренасищане от кадри, които след завършване на средно образование трудно биха намерили реализация на територията на областта.

Коментираха държавния план-прием за следващата учена година във Враца

Показателен в това отношение е предложеният прием по професията готвач в 7 от училищата в общините Бяла Слатина, Враца, Криводол, Мездра, Мизия, Роман и Хайредин. Предлаганите профилирани паралелки са добре балансирани и с добри възможности за избор от учениците, като в 50 % от тях ще се изучават STEM профили и ИТ професии. В дуална форма на обучение ще се приемат ученици в 10 специалности, в 8,5 паралелки“ – каза в началото на срещата Малина Николова.

Проектът за план-приема бе представен от Галина Евденова, началник на Регионалното управление по образование във Враца. Повече по темата ще чуете в понеделник, 11 февруари, в предаването „Дарик Северозапад“.