ТПП Враца - 25 успешни години
ТПП Враца - 25 успешни години / Дарик Враца
ТПП Враца - 25 успешни години
91366
ТПП Враца - 25 успешни години
  • ТПП Враца - 25 успешни години

ТПП Враца отбелязва днес своята 25-годишнина. Председателят на Управителния съвет на ТПП Враца Евгени Евгениев се върна назад в годините, спомняйки си тежкото положение, в което е била палатата, когато управлението е поела Илияна Филипова като изпълнителен директор. „Тя тогава нямаше и Христова възраст още, аз съм й изключително благодарен, че се съгласи.

Това е човекът, който има над 90 % заслуга ТПП Враца след 25 години да се намира в състоянието, което е в момента и да е на едно от първите места в мрежата на палатите в България! Това е човекът, който самият той израсна най-много, Враца й стана тясна много отдавна, България й стана тясна, а вече ми се струва, че и Европа й е тясна!"

За създаването на палата и свършеното през годините обзор направи изпълнителния директор Илиана Филипова.

Учредителното събрание е през 1990 г, но ТПП Враца е регистрирана на 19.11.1991 г. по Закона за лицата и семействата като неправителствена организация - юридическо лице. Сред нейните учредители са Марин Маринов - първият директор на палата до 1996 г. и настоящият й директор Илиана Филипова. Първият председател на управителния съвет е Иво Владимиров. През 1992 г. врачанската палата подписва първият си международен договор за сътрудничество с Търговската палата на Крайова.

1993 г палата открива и офисите си в Лом, Берковица и Ботевград, като по този начин обединява над 1500 фирми от региона. Доста са ключовите моменти, които бележат развитието на ТПП Враца през годините. Част от тях са:
- През 1997 година започва изпълнение на първият й проект, финансиран по Европейска програма ФАР КРЕДО - „Нов мост" - Икономически анализ и ползи за региона от проектирането и изграждането на нов мост на река Дунав при Оряхово - Бекет.
- 1998 г. участие в заседание на Икономическата комисия на ООН в Женева.
- 2004 г. посещение за пръв път на еврокомисар в България, вкл. в палата във Враца. Гюнтер Ферхойген идва във Враца точно в деня, когато България получава информация, че успешно е затворила всички преговорни глави - 7 юни.

- 2005 г. ТПП Враца по свой проект създава и предоставя финансиране на 10 новорегистрирани фирми на жени, които работят на пазара и до днес.
- 2007 г. успешно приключва дейността на ЕВроинфо центъра към палатата, който година по-късно прераства в нов Европейски и иновационен център , част от мрежата Enterprise Europe Network на Европейската комисия.

- 2009 г. ТПП Враца печели и създава още един център, който да обслужва гражданите - Europe Direct, с което покрива цялата палитра от услуги и групи, с които работи.
- 2014 г. става 13-тия член на Регионалните академични центрове в България

- 2016 г. печели поредните 8 проекта с европейско финансиране, участва активно във въвеждането на дуалното обучение и внедряването в България на добри практики от Австрия и Германия в тази сфера.

До момента ТПП Враца успешно е разработила и завършила над 60 проекта с финансиране по програми от ЕС, организирала е 1200 събития с над 60 000 участници, участвала е в 40 съвета и комитета по наблюдение, организирала е 200 фирмени мисии, членува в над 20 асоциации и мрежи, получила е над 30 национални и международни отличия и др. В момента в палатата работят 15 висококвалифицирани специалисти, а за 25-ге години са се родили 21 деца. Тържеството ще е тази вечер, в Младежкия дом в града.