/ Община Видин
За оперния фестивал във Видин ще пристигне старозагорската опера. Тази новина съобщи днес кметът на крайдунавския град Огнян Ценков. Община Видин постави началото на първия летен фестивал през миналата година, заедно със Софийска опера и балет. Второто издание на културната проява ще се реализира съвместно с Държавна опера Стара Загора, с участието на Симфониета-Видин.

„Представленията ще бъдат в края на юли и началото на август. Очакваме да пристигне екип на старозагорската опера, с който да уточним подробностите. Намерението ни е да изградим сцена в рова на замъка „Баба Вида“, за което имаме разрешение от Националния институт за недвижимо културно наследство, а в насипа да разположим трибуните, но това е въпрос на доуточняване“, обясни Ценков.

Видинският кмет отбеляза, че голяма част от идеите са дадени от академик Пламен Карталов, директор на софийската опера. Засега със сигурност са ясни две от представленията – танцов спектакъл „Фауст. Валпургиева нощ“ по музика на Шарл Гуно и операта „Травиата“ от Джузепе Верди. За участие във второто издание на летния фестивал за опера и балет ще бъдат поканени и други културни институции.