/ БГНЕС, архив
Над 22 000 лв. забавени трудови възнаграждения са изплатени през миналия месец благодарение на намесата на Дирекция „Инспекция по труда“-Враца. За периода са проверени общо 109 предприятия, като от тях - 14 за първи път.

В новопроверените фирми не са установени забавени заплати, съобщиха от „ИТ“. Установените нарушения са 374. Издадени са 19 наказателни постановления за сумата от 18 300 лв., всички на работодатели. Влезлите в сила наказателни постановления за предходен период са 12, за сумата от 9500 лв.

Изплатиха над 800 хил.лв. забавени заплати

И през следващия месец продължава контролът относно работа без трудови договори, проверките на фирмите, които са потенциални нарушители на нормите, свързани със заплащане труда на работещите, както и мониторингът на фирми, извършващи саниране на сгради и работещи по изпълнение на водния цикъл в областта. Интензивните проверки на новостроящите се сгради и сградите, включени в програмата по саниране, ще продължат през цялата година.

От месец август Инспекцията по труда се включи и в двугодишната кампания на Европейската агенция за безопасност и здраве при работа (EU-OSHA), посветена на повече информираност и превенция на риска от работата с опасните вещества в ежедневната трудова дейност.