/ Дарик Враца
"872 хил.лв. забавени трудови възнаграждения за изплатени само през миналия месец в област Враца", обяви днес директорът на Дирекция „Инспекция по труда“ Враца Румен Младенов. 400 хил.лв. са стари задължения от 2014 година насам, а останалите – забавените заплати на работещите в МБАЛ „Христо Ботев“ Враца.

Младенов припомни, че фирмите, които са установени, че не плащат редовно заплати влизат в специална система и подлежат на постоянни проверки, докато не се установи, че са започнали да изплащат навреме трудовите възнаграждения.

Обявиха над 70 свободни работни места във Врачанско

От врачанско в тази система са останали малко фирми. Една от тях е текстилния комбинат „Вратица“, който дължи заплати на работници и служители от 2015 година. От януари тази година обаче са започнали да изплащат редовно ежемесечно заплати, вкл. и част от старите задължения.  

За отчетния период служители на Инспекцията са извършили и три проверки на сигнали, подадени направо в Главна инспекция по труда, като и те са били за неизплатени заплати на работници, предимно от други области, уточни още Младенов.