/ Областна администрация Видин
Областният управител Албена Георгиева издаде заповед за въвеждане в изпълнение първи етап „Повишено внимание“ от Плана за провеждане на високите води на река Дунав в област Видин. Основание за заповедта е, че водния стоеж на река Дунав в участъка на град Видин на км 790,20 към 5:15 часа днес е достигнал 750 см.

Дунав покачва нивото си, започва денонощно наблюдение

Съгласно издадената заповед при въведения първи етап - Управителят на „Напоителни системи“ ЕАД - клон Видин организира всички мероприятия по наблюдението на защитните съоръжения по река Дунав, включващи ежедневно наблюдение на състоянието на дигите и корекциите на вливащите се в река Дунав реки, въвеждането на денонощно дежурство в помпените станции и отводняването от подпочвени води при необходимост.

Директорът на РД ПБЗН - Видин организира измерването на нивото на Дунав при рейката на Видин три пъти в светлата част на денонощието - в 8:00, в 12:00 и в 18:00 часа. Кметовете на общините по поречието на Дунав - Видин, Брегово, Ново село и Димово организират изпълнението на превантивните мероприятия, заложени в съответните общински планове за защита в част „Наводнения“.

Областният управител проведе работна среща с представители на полицията и пожарната, „Напоителни системи“ ЕАД - клон Видин, База гранични полицейски кораби – Видин и дирекция „Морска администрация“.

Дунав повиши нивото си край Лом, въведоха втора степен на опасност

Обстановката по всички Дунавски диги в област Видин към момента е спокойна, докладваха от „Напоителни системи“ ЕАД - клон Видин. Извършват се ежедневни наблюдения и обходи на Дунавските диги, отводнителните полета и отводнителните помпени станции.

В работен режим са четири помпени станции, които отводняват /предимно през нощта/. Дружеството има готовност при необходимост в работен режим да влязат и други помпени станции.

Няма получени сигнали и данни за опасност за населението и инфраструктурата, към настоящия момент, обобщиха от пожарната. Албена Георгиева обърна внимание, че въвеждането на първи етап „Повишено внимание“ е превантивна мярка, чрез която се цели засилване на наблюдението на състоянието на дигите и корекциите на реките, за да се гарантира безопасното провеждане на високите води в случай, че продължи повишаването на Дунав.

Областният управител апелира институциите към пълна координация и синхрон в работа, както и към своевременна комуникация. При рязка промяна на обстановката незабавно следва да се информира Оперативния център на пожарната във Видин и областния управител.
Областна администрация Видин