/ Thinkstock/Getty Images
Окръжен съд-Враца с председател Иван Маринов днес разгледа наказателно дело от общ характер, образувано по обвинителен акт на Окръжна прокуратура срещу мъж от Враца.

Жена отива на съд за катастрофа със загинал велосипедист

На 8 декември 2018 г. около 8.10 часа на път III - 101 с посока на движение от Криводол към Враца, при управлението на собствения си товарен лек автомобил „Форд Галакси“, Н.К. нарушил Закона за движение по пътищата, като не успял да овладее автомобила, който управлявал.

За да избегне препятствие на пътя, той рязко завъртял волана на автомобила надясно, при движение със скорост от около 81.65 км/ч. При тази маневра колата загубила напречната си устойчивост, а водачът - контрола върху управлението, вследствие на което предизвикал пътно-транспортно произшествие, при което загинал мъж.

Делото премина при условията на съкратеното съдебно следствие по молба на подсъдимия, който призна всички факти и обстоятелства, изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт.

Шофьор, прегазил двама мъже на пешеходна пътека, отива на съд

Обвиненият потвърди направените от него в досъдебната фаза самопризнания, заяви че се отказва от събирането на нови доказателства и съжалява за стореното. Съдът призна подсъдимия за виновен по повдигнатото обвинение и като взе предвид преобладаването на смекчаващи вината обстоятелства, и след извършена редукция чрез намаляване на наказанието с 1/3, му определи 1 година и 4 месеца „лишаване от свобода“ с изпитателен срок от 3 години.

За 2 години, той е лишен и от правото да управлява МПС. Присъдата не е окончателна и подлежи на обжалване или протестиране в петнадесетдневен срок пред Софийския апелативен съд.
Окръжен съд Враца