/ Областна администрация-Видин
Областната комисия по безопасност на движението по пътищата проведе заседание във Видин
Областната комисия по безопасност на движението по пътищата проведе заседание във Видин.

Албена Георгиева: Област Видин е на 3-то място в страната по темп на нарастване на БВП през 2017 г.

В началото областният управител Албена Георгиева запозна присъстващите с напредъка по проект „Модернизация на път I-1 (E-79) „Видин - Ботевград“, като отбеляза, че за изработеният проект на ПУП-парцеларен план за обекта са влезли в сила Решения на Общински съвети-Видин, Грамада, Димово и Ружинци, с които са изразени предварителни съгласия за промяна предназначението на засегнатите имоти-общинска собственост, с начин на трайно ползване: пасища, мери.

Изтекли са сроковете за подаване на възражения в общините Димово, Видин и Ружинци за изработения проект на ПУП-парцеларен план за обекта, като са подадени две възражения,  две молби и едно искане за община Видин и едно възражение за община Димово.

Областният управител подчерта, че „подадените възражения, предложения и искания от заинтересованите лица не спират процедурите по проекта, нито ги забавят“. Георгиева допълни, че за изработения проект на ПУП-парцеларен план за обекта за общините Макреш и Грамада е изработен частично изменен проект на ПУП-парцеларен план за обекта, който е обявен по надлежния ред. Областният управител допълни още, че „Напоителни системи“-Видин са издали 2053 удостоверения за поливност за поземлените имоти, засегнати от трасето на пътя.

ОИЦ-Видин представи възможностите за надграждане на проекти през 2019 г.

 „Областна дирекция „Земеделие“ - Видин е издала 22 акта за категоризиране на засегнатите имоти-земеделски територии”, каза Албена Георгиева като подчерта, че изработеният проект на ПУП-парцеларен план за обекта е подаден от АПИ на 20.03.2019г. до Комисията за земеделските земи към министерство на земеделието, храните и горите за утвърждаване на трасе и площадки за проектиране. „Засягат  се общо около 3 500 дка земеделска земя - частна, общинска и държавна собственост за изграждане на обекта”, каза още Георгиева.

На провелото се заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата-Видин бе приет план за заседанията на комисията за 2019 г. Началникът на сектор „Пътна полиция” при ОД на МВР-Видин Владимир Герасимов представи анализ на състоянието на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин през 2018 г.

През изминалата година на територията  на областта са регистрирани 461 пътнотранспортни произшествия, при които загиналите са 12 човека и са ранени 81 лица. В сравнение с 2017 г., броят на пътните произшествия е непроменен. Герасимов допълни, че целогодишно се провеждат различни акции за безопасността на движението съвместно с всички институции и Съюза на българските автомобилисти.

Огнян Ценков: Финансовото състояние на Община Видин е стабилно

Представител на Областно пътно управление информира за състоянието на 612-те км. републиканската пътна мрежа на територията на областта, като обобщи, че състоянието на настилката е добро. Представителите на общините от област Видин докладваха за състоянието на настилката на общинските пътища на територията на съответната община и за предстоящи ремонти на пътищата.

На заседанието на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата  - Видин беше обсъдена План-програма за подобряване безопасносттана движението по пътища, във връзка с писмо от председателя на Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" Малина Крумова. До края на месец март ще бъде изготвен обобщен доклад за област Видин.

“Безопасността на пътя е обща отговорност“ обяви в края на заседанието областният управител Албена Георгиева.