/ Областна администрация Видин
Граждански диалог „Европа в нашия дом“ се проведе във Видин. В събитието участва министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова
Безвъзмездната финансова помощ към момента по Оперативни програми за периода 2014-2020 г. за област Видин е на обща стойност 87 419 445,84 лв. Това каза областният управител на област Видин Албена Георгиева, която приветства участниците в работната среща.

Среща с инвеститор в Община Видин

Събитието е част Гражданските диалози „Европа в нашия дом“ по темата за регионалното развитие и ролята на европейската солидарност за развитието на регионите. „По официални данни от Национален статистически институт, нарастването на БВП в област Видин през 2017 г. е 14% спрямо данните от 2016 г.

Област Видин е на 3-то място в страната по темп на нарастване през 2017г. Това е видно и от нивото на безработицата в областта. През последните 5 години нивото на безработицата спада с 8,9 пункта, от 23,8% през 2014 год. до 14,9% през 2018 год.“, допълни Георгиева.

Немски инвеститор във Видин търси разширение с подкрепата на ОПИК

В срещата взеха участие министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, народният представител от ГЕРБ Владимир Тошев, кметът на община Видин Огнян Ценков, областният управител на област Монтана Росен Белчев, кметове и председатели на общински съвети от областта, представители на бизнеса и неправителствения сектор.

През тази година ще продължи обновяването на българските градове с финансиране от ОП „Региони в растеж”. Бяха създадени три фонда за градско развитие, които управляват около 600 млн. лв. От тях над 200 млн. лв. са за Северна България. Добрата новина е, че в края на 2018 година постъпиха първите проектни предложения.

ОИЦ-Видин представи възможностите за надграждане на проекти през 2019 г.

Едно от тях е за реставрация и адаптация на Синагогата във Видин и превръщането ѝ в културен център. Изключително добър проект, за който поздравявам община Видин. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова. Тя призова общините да бъдат активни и да участват с проекти, които отговарят на потребностите на хората. В отговор на въпрос „политически оцветени ли са санкциите по европроектите, които налага управляващият орган”

Петя Аврамова бе категорична, че санкциите „нямат цвят”. Тя призова общините да бъдат прецизни в работата си по европейските проекти. „Преценявайте внимателно новините, които чувате. Отсявайте фалшивото, популизмът и политическите внушения”, каза министър Аврамова.

Министърът на регионалното развитие и благоустройство коментира и напредъка по проекта за пътя Видин – Ботевград. Тя бе категорична, че се работи в синхрон с общините. „В момента се подготвя обществена поръчка за участъка от Видин до Ружинци, която ще бъде обявена през пролетта” съобщи Петя Аврамова.

ОИЦ-Видин печели доверие и постига категорични резултати

„За добрата регионална политика е необходима не само политическа воля, но и добра координация между местна и държавна власт, активно гражданско участие, ангажираност на бизнеса и неправителствения сектор“, отбеляза народният представител от ГЕРБ Владимир Тошев.

Той изрази задоволство, че дискусионният форум, с акцент върху регионалната политика и ролята на европейската солидарност, стартира именно от Видин. „Тук са представители на местната власт, на бизнеса, на неправителствения сектор. Вие най – добре знаете, че без европейската солидарност, много от важните за населените места проекти, които са реализирани и се реализират, нямаше да се случат.

На всички ни е ясно, че за развитието на регионите е необходим значителен финансов ресурс и именно средствата от еврофондовете са сред основните източници за финансиране”, посочи народният представител от ГЕРБ. „Хората оценяват ползите от регионалната политика по влиянието, което тя оказва на качеството им на живот.

А това означава добра жизнена среда, качествено образование и здравеопазване, чиста околна среда. Европейските средства помагат на общините да реализират именно такива проекти”, посочи в своето изказване кметът на Видин Огнян Ценков.

Срещата продължи с дискусия по въпроси, свързани с регионалното развитие на общините от област Видин.
Областна администрация Видин