Оживена дискусия имаше в залата по повод план-приема след 7 клас.
Оживена дискусия имаше в залата по повод план-приема след 7 клас. / Дарик - Враца
Повече от три часа продължи днес във Враца работната среща за определяне на план-приема след 7 клас за новата учебна година. В дискусията участваха всички директори на средните училища от общината, представители на бизнеса и на работодателски организации, общински съветници. В срещата взеха участие също областният управител Малина Николова, кметът на Враца Калин Каменов и зам.-кметът по хуманитарни дейности Петя Долапчиева, Галина Евденова – началник на Регионалното управление по образование – Враца, председателят на общинския съвет Румен Антов и Маргарита Ангелова – директор на Бюрото по труда във Враца.

Кметът бе сред участниците в дискусията.
Дарик - Враца


Дискусията бе особено разгорещена, защото всъщност тя бе сблъсък между различни интереси – на училищата, на бизнеса, на градската управа. Основната разлика между план-приема през миналата учебна година и през предстоящата е, че ученици ще се приемат в училищата само след 7 клас. Приемът след 8 клас отпада. В същото време, заради демографската криза, само във Врачанско учениците намаляват годишно с по 400 деца. Но училищата са непреклонни и всяко училище държи да запази своите паралелки толкова, колкото са били и към момента. Бизнесът от своя страна алармира, че ако в съвсем кратък порядък училищата не започнат да “произвеждат” нужните им кадри, а не просто някакви ученици завършващи средно образование, фирмите една по една ще фалират. Градската управа се присъедини към исканията на бизнеса, защото ако той загине, това ще доведе и до загиването на града, както каза кметът Калин Каменов.

Началникът на Регионалното управление по образованието Галина Евденова обобщи, че ще се наложи съкраващането на три хуманитарни паралелки. Така приемът след 7 клас за учебната 2018/19 г. ще е в 26 паралелки, от които 16 професионални и 10 профилирани.

Повече по темата ще може да чуете утре след 10 ч. в програмата “Дарик Северозапад”.