Неспазването на мерките е една от основните причини за скока на заболеваемост в областта
Врачанска област изпревари всички останали по брой на заразените с COVID-19.

Личен пример: Директорът на РЗИ-Враца постави 1494 дози ваксини

В община Мизия 1078 души носят вируса. В Козлодуй заболелите са над 900, в община Враца около 750 души. Въпреки тревожните данни болницата във Враца все още има достатъчно на брой легла, предназначени за COVID пациенти. 

"Към момента имаме настанени 47 пациенти, шест от тях са в реанимация. Имаме и три деца. За щастие при тях заболяването протича по-леко, възстановяването също е по-бързо.

Постоянно хоспитализираме хора в тежко състояние и изключително ниска сатурация", обясни директорът на лечебното заведение д-р Петър Керемедчиев. По думите му неспазването на противоепидемичните мерки е една от основните причини за скока на заболеваемост в областта. 

Въвеждат допълнителни COVID мерки във Враца

Трудно е да се проследи разпространението на заразата, но голяма част се дължи на завръщащите се от чужбина българи, смята д-р Велева от инфекциозното отделение. 
"Хората се поизплашиха започнаха по-често да идват в COVID отделението, да се свързват с личните си лекари, а от там и приемът се увеличи.

Много от заболелите имат близки, завърнали се от чужбина. Последните приети пациенти при нас са 90-годишни, заразени от внука им, който е международен шофьор", обясни тя. 

На фона на високия ръст заболели в община Роман след затягане на мерките заболеваемостта отчита много по-ниски нива, отивайки към оранжевата зона. 
nova.bg