Алоизмамници с нов похват
Алоизмамници с нов похват / ThinkStock/Getty Images
Вчера следобед на домашния телефон на 65-годишен жител от Монтана се обадил мъж, който започнал да заплашва него и семейството му със саморазправа и побой, ако не предаде сумата от 24 000 лева. Заплашваният затворил домашния си телефон. Няколко минути по-късно получил ново обаждане от друг непознат, който се представил за "гл. комисар Георги Лазаров" от полицията и поискал от него да съдейства за залавяне на обадилите му се по телефона престъпници.

Баба остави до контейнер за смет 4000 лв. и над 5000 евро

Мъжът трябвало да предостави всичките си налични парични средства, като по този начин помогне на полицията да залови престъпниците. Малко по-късно той оставил сумата от 1950 лв. до дърво на бул. „Трети март" в Монтана. Случаят се разследва от полицията. 

Телефонни измами се извършват и от затвора

Горе-долу по същото време неизвестен мъж се обадил и на домашния телефон на 67-годишна жена от Монтана, като й казал, че я следят и поискал от нея да приготви каквито налични пари има, за да ги предаде. Последвало второ обаждане, в което мъж се представил за служител на полицията и съобщил на жената, че й се обажда, за да я предупреди, че я следят хайка измамници и трябва да съдейства за залавянето им. Обаждащият се попитал жената има ли друг телефонен номер. Тя съобщила номера на мобилния си телефон.

Психолози обясняват защо ало-измамниците успяват да омагьосат жертвите си

При последвало позвъняване на мобилния телефон се обадила жена, която казала на потърпевшата да пусне наличните си пари от балкона и веднага да се прибере и да заключи. Жената хвърлила сумата от 1300 лв. през балкона и се прибрала. Отново позвънил мъж, който съобщил, че са хванали измамниците и след половин час ще й върнат парите с торбичката. След като не се появил никой, потърпевшата разбрала, че е измамена и се обадила в полицията, която вече разследва случая.