Министри газиха в калта край язовири във врачанско
Министри газиха в калта край язовири във врачанско / ГЕРБ Враца

Спешни мерки за справяне със ситуацията около язовир „Рогозен 1" обсъдиха тази вечер във Враца на работна среща министрите на вътрешните работи Румяна Бъчварова и на регионалното развитие Лиляна Павлова, заедно със зам.министъра на земеделието и храните Георги Костов, гл.комисар Николай Николов - директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", директора на Държавната агенцията по метрология и технически надзор, областния управител Малина Николова, депутати и експерти.

По-рано през деня те провериха на място състоянието на язовирите „Рогозен 1" и „Бързина", както и състоянието на речното легло извън урбанизираната територия на община Мизия.

„Важно беше да видим общата картина на ситуацията в региона и да предприемем мерки, които няма да позволят да следваме появяващите се рискове, а да осигурим елиминирането на част от тях. Да направим един списък с най-неотложните мерки и по принципно решение на въпросите, които са останали нерешени през годините", обяви министър Р.Бъчварова.

Сред неотложните мерки са възстановяването на преливника на язовир „Рогозен", окончателното изпразване на язовир „Бързина" и частично изпълнение на програмата за почистване на речните корита, обясни М.Николова.
Първа задача е тези язовири да бъдат изведени в безопасно състояние. „Напоителни системи" ще предоставят още два сифона за по-бързото изпразване на „Рогозен !", а утре ще има водолазна група, която ще обследва основния изпускател за да се види дали той може да бъде отворен на 100 %. В същото време ще се обезопаси и преливника с трошен камък. „Чак след това експертите ще преценяват какви средства ще са необходими за пълното възстановяване на всички съоръжения", разясни зам.министър Г.Костов.

Според председателя на Държавната агенция по метрология и технически надзор Стефан Цанков е могло и да не се стигне до тази ситуация, ако собственика на язовира - Община Хайредин, е изпълнил предписанията, дадени от Агенцията още през месец февруари.

„Имаме бедствено положение, но не заради природно бедствие, а заради несвършена работа. По закона за водите санкцията за неизпълнение на предписание е 10 хил.лв", каза Цанков и допълни, че дадените предписания за обезопасяване на съоръжението не са изисквали финанси. „Има достатъчно техники за освобождаване на обем и изпускане на язовири", обясни още председателят на Агенцията.
Всички участващи в срещата обявиха, че не може точно да са оцени вината за сегашното положение, тъй като десетки години не е обръщано внимание на тези язовири, но категорично има неизпълнение на предписание на държавна институция от страна на Община Хайредин.

Бедственото положение в Община Хайредин би трябвало да бъде отменено тази вечер в 21 часа, но гл.комисар Николов посъветва областния управител да не бърза с отмяната въпреки, че опасност за населението вече няма. Така държавата ще може да помогне още малко. „Целесъобразно е да остане бедственото положение за да се разплати областният управител към фирмите, които ще имат преки ангажименти по аварийното обезопасяване на преливника", обясни гл.комисар Н.Николов.