/ Дарик - Враца
Ще започне извеждането на деца от Центъра за настаняване от семеен тип във врачанското село Борован. Това съобщи днес Мария Търнавска, директор на Регионалната дирекция “Социално подпомагане” във Враца.

3-годишно дете падна в шахта и почина

Причините за това са няколко – лошите битови условия, упражненото насилие над деца там от хора от персонала и случаят с момичето, което в опита си да избяга падна от втория етаж и получи травми на главата и ръката. Междувременно изпълнителният директор на Агенция “Социално подпомагане” – София е издал заповед, с която от 9 май тази година се прекратява настаняването на нови деца в Центъра в Борован.

“До края на годината очакваме от там да бъдат изведени поне 10 деца, като за всяко от тях вече се знае къде ще отиде”, коментира Мария Търнавска. Три ще бъдат настанени в приемни семейства, две при близки хора, две в преходни жилища, едно ще отиде в ЦНСТ-то в с. Бърдарски геран, едно при биологичните си родители и едно ще навърши 18 години и ще напусне.

Момичето, което скочи от втория етаж на социална институция, отново избяга

"В момента в Центъра за настаняване от семеен тип в Борован живеят общо 23 деца. Решението за това дали този Център да се закрие изцяло ще бъде взето на базата на това дали Община Борован ще се опита да подобри условията за децата и да намери по-мотивирани хора, които да работят там", поясни Търнавска.

Повече по темата ще може да чуете в програмата “Дарик Северозапад”.