/ Дарик - Враца
Експерти от общините Хайредин и Борован влязоха в словесна битка днес по време на заседанието на Областния щаб за изпълнение на плана за защита при бедствия във Враца. Поводът бе изясняването на това от кой язовир е била изпусната вода, която е стигнала в язовир “Бързина” и е попречила на работата на водолазите.

Почти 3 млн. лева са щетите по инфраструктурата след дъждовете в Мизия

Скандалът започна след като експертът Мирослав Димов от община Хайредин докладва до къде са стигнали ремонтите на двата проблемни язовира “Рогозен 1” и “Бързина”. “На язовир “Рогозен 1” преливникът е готов. В момента се работи по тръбата и основния изпускател на водоема.

На язовир “Бързина” също е приключил ремонтът на преливника. И там се работи по основния изпускател и по стената. Там обаче имаше една извънредна ситуация. В язовира постъпи вода от язовирите в горната част от каскадата, което попречи на работата на водолазите, които изследват тръбите на язовира.

Обявиха бедствено положение в Борован, Хайредин и Мизия (СНИМКИ)

Борован изпусна язовир “Братковец”, каза Димов. Представителят на община Борован Николай Николов обаче отрече да са изпускали язовир. “Язовирите “Езерска падина” и “Гарвански геран” не могат повече да се източат. Те са източени. Тръгнал съм по трасето. Язовир “Фурен” е бил пуснат. Нямаме нищо общо”, категоричен бе Николов.

“Говорих с колегите - язовир “Фурен” също казват, че е празен. Всички са празни, а водата се покачва с един метър!”, контрира представителят на община Хайредин. След скандала, областният управител Малина Николова разпореди незабавно да бъде свикана междуведомствената комисия за проверка на язовирите за уточняване на случая.