/ Дарик Враца - архив
От днес бивши работници на “Химко” правят подписка, с която ще търсят съдействието на омбудсмана Мая Манолова. Основното искане на отвореното им писмо е Манолова да им помогне да си получат забавените вече повече от 10 години трудови възнаграждения, които им бяха признати за дължими от Окръжния съд във Враца.

Подписите ще се събират на площадчето на кооперативния пазар в павилиона за вестници. “Дарик” първи публикува пълния текст на отвореното писмо на бившите работници на торовия завод до Мая Манолова:
 
“Уважаема госпожо Манолова, настоящето писмо е от името на група бивши работници на закрития торов завод “Химко” във Враца. Всички ние заведохме колективно дело във Окръжния съд във Враца и бяхме признати от него за кредиторите на дружеството. Делото приключи преди повече от 10 години.

След него бяха изплатени само около половината от дължимите ни суми за заплати и обезщетения. Преди повече от година синдикът на “Химко” Росица Томова изнесе в Окръжния съд във Враца списък с кредиторите – бивши работници на завода, на които все още се дължат суми.

Всички ние сме хора от този списък. Въпреки че бяхме признати за кредитори на “Химко” и трябваше първи да получим дължимите ни заплати и обезщетения, и до настоящия момент продължаваме да чакаме без да е ясно кога ще получим парите си, изработени преди 2005 г.
 
При ежедневни разговори със синдика Росица Томова, на въпроса кога ще си получим парите, тя отговаря, че сме попаднали в омагьосан кръг от обжалванията на други бивши работници на “Химко”.

Томова казва също, че парите са налични в сметка, чака се само да свършат обжалванията. Така и до настоящия момент за нас няма яснота кога ще си получим дължимите суми. Някои от нашите колеги в списъка с кредиторите вече, за съжаление, не са между живите.

Те не дочакаха. Искаме да попитаме няма ли някакъв краен срок на обжалването? Молим също за Вашето съдействие да излезем от омагьосания кръг и да си получим най-после парите.
Разчитаме на Вашата помощ.”
 
След събирането на подписите, работниците ще търсят среща с Мая Манолова.