Съдът реши за възраженията на работниците от  Химко
Съдът реши за възраженията на работниците от Химко / Дарик Враца

Врачанският Окръжен съд излезе с решение относно възраженията, които бивши работници на “Химко” предявиха за това, че не са включени в списъка на кредиторите, на които ще бъдат изплатени дължимите заплати. Списъкът е направен от синдика на дружеството Росица Томова и е одобрен от съда. Той бе разлепен в Информационния център на Окръжния съд през миналия месец. Жалби, че не са включени в него, подадоха 86 бивши работници на торовия завод.

Три са основните причини, поради които жалбите им не са уважени. На 26 работника жалбите са оставени без уважение, тъй като са ги подали след 14-дневния срок за обжалване, предвиден от закона, поясни съдия Снежана Наумова – говорител на Окръжния съд във Враца. Други 23-ма са подали претенциите си след установения от Търговския закон срок. В закона се казва, че това трябва да стане преди постановяване на решението за обявяване в несъстоятелност на дружеството. Останалите не са уважени тъй като те претендират за мораторни лихви. (Повече информация за всеки конкретен случай може да се намери в сайта на Търговския регистър, където е качено решението на Окръжния съд.)

Отказът на Окръжния съд във Враца да уважи тези жалби може да бъде обжалван пред Софийския апелативен съд. Той от своя страна също трябва да излезе с решение дали отказът на врачанския съд е правилен или не. Изплащането на дължимите трудови възнаграждения на близо 700-те работници, които са в списъка на кредиторите на “Химко”, се очаква да стане не по-рано от началото на следващата година.

Повече по темата очаквайте утре след 10 ч. в предаването “Дарик Северозапад”.