/ Thinkstock/Getty Images
Десет години затвор - това е присъдата за мъж на 28 години за извършено от него убийство – престъпление по чл. 115 от Наказателния кодекс. Присъдата е постановена от Окръжния съд във Враца по обвинителен акт на Окръжна прокуратура. 

Подсъдимият живял в с. Гложене в апартамент, закупен от него през май 2016 г. Няколко месеца по-късно той го продал, като новият собственик му разрешил да продължи да го обитава, помагал му с пари за храна и цигари и съдействал за намиране на работа.

Шофьор с опит за подкуп на полицаи отива на съд

През януари 2017 г., след лечение в Психодиспансера в гр. Враца, Ц. се запознал с Х.Г., който наскоро се бил нанесъл в един от апартаментите на същия адрес. Двамата се сприятелили, като обвиняемият често идвал при него на кафе. 

Вечерта на 09 февруари 2017 г. Ц. отново гостувал на Г., който докато разговаряли му споделил, че иска да продаде апартамента и да замине за София. Това ядосало обвиняемия, той взел от раклата нож и порязал Г. по китката на лявата ръка.

Пострадалият се стреснал, започнал да го псува и да отправя обидни думи. Тогава Ц. го порязал по врата вдясно, след което му нанесъл удари с юмрук в областта на главата и бъбреците и спрял, след като видял, че от раната на шията обилно тече кръв.

Тогава той отишъл в банята, налял кофа с вода и полял Г. на местата, където имало много кръв, докато пострадалият лежал на леглото. Подсъдимият измил ножа, взел нотариалния акт на апартамента му и удостоверението за наследници, прибрал се и легнал да спи.

Двама шофьори отиват на съд, заради катастрофа, отнела човешки живот

На сутринта А. Ц. решил да види какво прави приятелят му. Когато влязъл в апартамента на Г., видял, че той е мъртъв. Ц. почистил кръвта и преместил тялото напряко върху двете легла.

Той отново измил ножа и го оставил до главата на пострадалия, след което излязъл от апартамента. Посъветван от негов познат, на когото казал, че намерил Г. починал в апартамента, обвиняемият отишъл при семеен лекар, когото завел до дома на пострадалия.

След като видял раните по тялото на починалия, лекарят съобщил на кмета на селото, след което били уведомени органите на МВР. Пред тях Ц. признал вината си и разказал за случилото се.

От изготвената по делото химическа експертиза на кръвта и урината на Х. Г. е установено наличие на етилов алкохол в концентрация 2,45 промила и морфин – 157 нг, което потвърждава данните, че той е бил наркозависим. Смъртта му е настъпила от остра масивна кръвозагуба и остра анемия на вътрешните органи и е в пряка причинна връзка с прорезните наранявания в областта на шията и лявата китка.

Пиян шофьор отива на съд за причинена смърт на пътя

От заключението на комплексната съдебно-психиатрична и психологична експертиза е видно, че подсъдимият А. Ц. страда от ограничено разстройство на личността, дължащо се на мозъчно заболяване. Не е констатирано нарушение на интелекта или на психичните качества, които да го лишават от годността да участва в наказателно производство срещу него.

Наложеното на А.Ц. наказание от 10 години „лишаване от свобода“ следва да бъде изтърпяно от него при първоначален „строг“ режим. Присъдата може да бъде обжалвана и протестирана пред Софийски апелативен съд.