/ Община Видин
Воден празник във Видин за Деня на река Дунав. Проявата се организира от Туристическо дружество „Бонония“ съвместно с Община Видин.

Целта на проведените активности бе да се покажат възможностите за пълноценно използване на Дунав за отдих, спорт и туризъм, както и да се напомни, че реката е безценно богатство, което всички заедно трябва да опазим. 

Община Видин

Затова и празникът започна с екоакция за почистване на брега на реката в района на средновековната крепост „Баба Вида“. В следобедните часове се проведе воден слалом на тихи води.

Спазена беше и традицията на този ден да се организира Парад на плавателни съдове. В разнообразните събития се включиха както членове на водния клуб при Туристическото дружество, така и представители на видински гребни клубове.

Община Видин

Всички, които станаха част от празника, имаха възможност да хапнат рибена чорба и рибни деликатеси, приготвени от ученици от Професионална гимназия по туризъм „Михалаки Георгиев“. 

Община Видин

Кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков поздрави Николай Цветков и д-р Борислав Милчев от ТД „Бонония“ за положените усилия Денят на Дунав да бъде отбелязан по такъв подобаващ начин. Д-р Ценков разгледа фотоизложбата, подредена от нашия съгражданин и почетен гражданин на Видин Богомил Петров.

Кметът също така присъства на обявяването на тазгодишните носителки на титлите Мис „Дунав 2021“, Минимис „Дунав 2021“ и Мис „Чар-юли 2021“. Денят на Дунав се отбелязва на 29 юни - датата, на която е подписана Конвенцията за опазване на реката.

Община Видин

Чрез него се цели да се насърчи опознаването на Дунав и нейните притоци и да се подчертае жизненоважната им роля за осигуряване на вода, храна, отдих и поминък. Тази година празникът на една от най-големите водни системи в Европа премина под мотото „Открий Дунав“.