/ iStock/Getty Images
На луксозния кораб пътуват над 100 американски туристи
Първият круизен кораб по Дунав акостира на видинското пристанище.

На луксозния кораб „Viking Lif“ пътуват над 100 американски туристи, които посетиха първо уникалните Белоградчишки скали и крепостта „Калето“, следобед - крепостта „Баба Вида“.

Първият круизен кораб за годината акостира на видинското пристанище

Круизният кораб се агентира от българската туристическа агенция „Балкан турс“. На практика в първия пролетен ден във Видинско бе даден и стартът на новия туристически сезон по река Дунав, който по традиция започва в средата на март и продължава до края на ноември, каза зам.-кметът на Белоградчик  Росен Младенов. Американските туристи ще отплават в посока Русе в късния следобед, уточниха от пристанище Видин.

Пандемията ограничи пътуванията с круизни кораби по река Дунав през последните две година, каза още за БТА  Росен Младенов. Пътуванията по реката след 2010 г. се превърнаха в туристически хит за чуждестранните туристи, особено тези от Америка, Азия и Европа.

Туристите, предимно хора от третата възраст откриват красотите на дунавските страни и тяхното богато културно и историческо наследство, сподели Младенов. 

През 2019 г. на пристанище Видин са акостирали 325 луксозни туристически кораба с близо 48 000 чуждестранни туристи, сочи справка на местната пристанищна администрация. В сравнение с 2010 г. увеличението е близо три пъти.

През 2020 г. - първата година на пандемията, при планирани 456 кораба, на порта пристигнаха едва 18 с 1730 туристи , което е 25 пъти по малко от предвиденото. В края на туристическия сезон през 2021 г. статистиката показва 124 кораба със 11 595 пътници, каза още Младенов.

"Нито една от туроператорските фирми не желае да се ангажира с категорична прогноза колко круизни кораба и чуждестранни туристи ще пристигнат през настоящата година, за да може да се осъществи реално планиране и подготовка", допълни Младенов.

Той допълни, че по предварителна заявка към момента през целия сезон се очаква на видинското пристанище да акостират над 320 круизни кораба , с близо 32 000 чуждестранни туристи.

По традиция туристите, слизайки на българския бряг, посещават един от символите на Видин - крепостта "Баба Вида", забележителностите на дунавския град и основно разглеждат Белоградчишките скали и крепост.

Малка част от тях посещават пещерата „Магурата“ поради особеностите на обекта - висока влажност и хлъзгав терен. Община Белоградчик в момента реализира трансграничен проект с Република Сърбия за социализация на пещерата, който се финансира с европейски средства.

Част от проекта е подмяна на осветлението с енергоспестяващо и съобразено с условията, поставянето на интерактивни атракции и указателни табели, каза още заместник-кметът. 
БТА