/ iStock/Getty Images
Цигари с български бандерол са намерени в пратки обявени като пчелен мед и авточасти, както и скрити зад тапицерията на микробус, съобщиха от Агенция "Митници".
 
След спецакция във Варна: Иззеха контрабандни цигари за 70 000 лв. (СНИМКИ)

Митнически служители са задържали 89 900 къса цигари при проверки, извършени за периода 4-3 септември в района на ГКПП "Дунав мост Видин-Калафат". В голяма част от случаите тютюневите изделия са били  с български акцизен бандерол и са открити в лекотоварни автомобили, напускащи страната.

На 29 август, инспектори извършват проверка на микробус, транспортиращ куриерски пратки към Западна Европа. В две от тях са намерени 8800 къса цигари и 6000 къса нагреваеми тютюневи изделия – всичките с български акцизен бандерол. Една от пратките е била обявена като пчелен мед, а другата - като авточасти.

Съгласно Закона за тютюна, тютюневите и свързаните с тях изделия изпращането на цигари с български акцизен бандерол до друга държава членка на ЕС е забранено.

Агенция "Митници"

На 3 септември, митническите служители откриват в страничните естествени кухини от двете страни на микробус, непосредствено зад тапицерията, 22 500 къса (1125 кутии) цигари от девет различни марки и разновидности, облепени с български акцизен бандерол.

Още 49 800 къса цигари са задържани от митнически служители в района на Дунав мост 2 при проверки, извършени от началото на август. В два от случаите тютюневите изделия са били открити в личния багаж на шофьорите. Те не са разполагали с необходимите акцизни документи по реда на ЗАДС и на водачите са съставени актове за установяване на административни нарушения.

Унищожиха голямо количество стоки ментета и нелегални цигари

Опит за нелегален транспорт на цигари е направил и водач на тежкотоварен автомобил. На 8 август , около 21:00 часа, на изход от страната е спрян за проверка „Мерцедес“ с ремарке. Шофьорът пътувал от Турция за Унгария и превозвал електрически одеяла с редовна транзитна декларация.

В естествената кухина, непосредствено зад долното легло на кабината на влекача, митническите служители намират 6600 къса цигари без валиден български акцизен бандерол.

През нощта на 3 септември в товарен автомобил с чужда регистрация, пътуващ от Турция за Германия, митническите служители откриват 2800 къса цигари. Тютюневите изделия с надписи „for duty free sale only“ били укрити във фабричната кухина на въздуховода към въздушния филтър на влекача.