/ БГНЕС

Детското отделение в общинската болница в Свищов временно е затворено и не приема малки пациенти заради остър недостиг на педиатри. Спешните случаи в момента се транспортират до болници от 70 до 100 километра от крайдунавския град. В същото време половината от децата в детските градини в общината са болни от респираторни и вирусни заболявания.

В Отделението по педиатрия на МБАЛ "Димитър Павлович" в Свищов в момента на трудов договор работи само един педиатър. Отделението временно спря да приема малки пациенти, тъй като не отговаря на медицинските стандарти за работа.

Пловдивчани дариха играчки за най-малките пациенти на смолянската болница

"Временно не можем да осъществим прием на малките пациенти. Един много неприятен момент – д-р Спасова почина, а вторият педиатър – д-р Низамова, излезе в пенсионна възраст. Нещата се усложниха изключително много и останахме с един единствен педиатър. Лечебното заведение не може да покрие медицинския стандарт за съществуване на отделение, в което трябва да бъдат трима лекари", съобщи управителят на болницата Илиян Венков.

Спешните случаи се транспортират към болниците във Велико Търново и Плевен. Линейките пътуват между 70 и 100 километра. За да дойдат нови специалисти, те трябва да напуснат други болници и да прекратят трудовите си договори.

Заразено с коронавирус бебе почина у нас

"В две от населените места са затворени детските градини поради големия брой заболели и в Свищов ситуацията не е по-различа. Не искам да кажа че са с COVID-инфекции, тъй като не са позитивирани такива, респираторни са, но повече от 50% има заболеваемост. Продължаваме да следим ситуацията и ако се увеличава заболеваемостта, ще бъде преустановена дейността в детските градини”, каза още Венков.

Въпреки критичната ситуация, децата в Свищов все пак получават здравни грижи от педиатри, заети в доболничната помощ.

БГНЕС