Британски заселници във Великотърновско се сблъскаха с документа за информирано съгласие, който се оказа само на български език, съобщи NOVA.

Във Велико Търново беше разкрит още един кабинет за ваксинация поради засиления интерес. Той се намира в Специализираната болница по кардиология, а първите, които искаха да си поставят ваксината на AstraZeneca бяха британски заселници.

Трейси е от Велико Търново, а Дарън - от близкото село Велчево. Заедно със своите семейства днес бяха първи пред новоразкрития кабинет за ваксинация срещу COVID-19. Имаха придружител, който да им помага с информираното съгласие, което е написано само на български.
Дарън се имунизира, защото е разбрал, че се поставя Оксфордската ваксина. Не желае друга, а и твърди, че на Острова ще го пуснат, само ако докаже, че има поставена ваксина срещу британския щам.


„Държа на Оскфордската ваксина, а не на Pfizer. Имунолозите в Англия казваj, че с нея ще можем да пътуваме свободно. Правим го, защото животът трябва да продължи”, казва той.

Дарън и всички британски заселници получиха инструкция от лекарите за втората дата, на която трябва отново да си поставят от ваксината – 11 май.

Източник: NOVA