Великотърновският футбол остава в "Б" група с бюджет 300- 400 000 лева, показа срещата в Общината

Великотърновският футбол остава в Б група с бюджет 300- 400 000 лева, показа срещата в Общината
Великотърновският футбол остава в Б група с бюджет 300- 400 000 лева, показа срещата в Общината

Настоящите мажоритарни собственици на „Етър- 1924" АД Красимир Гърдев и Радослав Владев са готови да дарят свои акции не само на община В. Търново, но и на бизнесмени, които поемат конкретни ангажименти за обезпечаване на бюджета. Това стана ясно по време на дискусията за бъдещето на великотърновския футбол, организирана от кмета д-р Румен Рашев. В Ритуалната зала на Общината се събраха над 30 души между които общинските съветници Камен Алексиев, Румен Димитров, Станислав Рашков, Милен Михов и Ивайло Любенов. Там бяха още бронзовият медалист от САЩ- 94 Трифон Иванов, старши треньорът на етърци Николай Арнаудов, бизнесмените Пламен Дешков и Дончо Караиванов, ветерани и привърженици на отбора.

„Даряваме акциите, за да дадем възможност за създаване на по- добри условия за развитие на футбола. Това е мотивът ни, а не бягство от отговорност. Ако Общинският съвет не ги приема ще продължим инвестираме както и до сега, но това са възможностите ни. Няма да се откажем и при изпадане при аматьорите", каза Красимир Гърдев в отговор на въпрос на Трифон Иванов и Петър Шатров- защо джиросват акциите. Бизнесменът представи отчет, според който от създаването си до сега „Етър- 1924" е глътнал 1 519 677 лева., без периода от юли на сам, през който той и Радослав Владев сами издържат отбора и са му дали 120 000 лв. В този бюджет през седемте години на съществуване 426 000 лева са внесени от Смесеното дружество Пазари ВТ, на базата на договора с Общината, 441 000 лева е осигурила чрез свои фирми община В. Търново, 646 235 лв. Гърдев, Владев и техни кантрагенти. Красимир Гърдев добави, че с партньора си смятат да задържат 15 на 100 от акциите и да осигуряват своята част от бюджета дори и той да нарасне значително, но трябва задължително другите 85 % да са притежание на сериозни хора или институция иначе клубът ще загине.

Общинският съветник Станислав Рашков каза, че от кмета зависи футболът да се развие. Той попита риторично защо Гриша Ганчев не е дошъл да инвестира във Велико Търново и сам си отговори- защото не са предоставени условия. Същата ситуация според Рашков е и за Красимир Балъков. Едно положително развитие на футболния клуб би било прието много добре от обществеността, смята Рашков и е готов да подкрепи предложения в тази посока. Според него бюджетът трябва да се увеличи 2- 3 пъти и инвеститорите да получат възможност за печалба.

Д- р Рашев заяви, че с Красимир Балъков не се е получило преди време, защото няма как да се дават безвъзмездно терени на инвеститорите. Иво Балъков отговори, че не са искани безвъзмездно терени в комплекс „Юнак", а идеята е била изградените обекти, между които четири игрища, да станат собственост 50:50 между инвеститорите и Общината. Според кмета, обаче това не е така  и в документите е било записано, че земята изцяло трябва да станат собственост на инвеститорите. Трифон Иванов изказа мнение, че ако не се намери крупен собственик, който да осигури бюджета всеки месец ще трябва да има молби до различни бизнесмени за помощ, защото дори и 500 000 лева да осигури общината за спорт те няма да са достатъчни.

Вижда се, че Акционерното дружество не работи, заяви и Атанас Атанасов. Той призна, че преди години Общинският съвет е приел 34% от акциите, за да се помогне на Радослав Владев и Красимир Гърдев в издръжката. Според него Общината трябва да застане начело на клуба. „Спонсорите ще дават на община В. Търново, а не на Краси и Слави", коментира той и предложи да се мисли за приоритетни спортове, радващи се на общинска подкрепа. Д- р Рашев информира, че е възложил на заместника си Йордан Грозданов да проучи как стои въпроса с общинските клубове в други градове. Той обаче подчерта, че за да може Общината да отделя бюджет за клуба е необходима пререгистрация по Закона за спорта или по Закона за юридическите лица с нестопанска цел, а не както е сега по Търговският закон.

Кметът не прие предложението да стане обединителна фигура за бизнесмените, които искат да отделят средства за футбол. Той декларира, че е готов да разговаря с всеки, в рамките на закона. „В момента по мой адрес се пише и говори какво ли не. Вероятно ще се стигне и до съд за разрешаване на някои от казусите. Няма как при тази ситуация именно аз да съм обединителната фигура. Нека първо си възстановя обществения кредит на доверие", заяви д- р Рашев. Той добави, че ще има и следваща среща в бъдеще, но няма да се бърза с окончателно решение. При тази ситуация „Етър- 1924" АД остава в настоящото си положение във втората половина на „Б" група, с бюджет между 300 и 400 000 лева, осигуряван от досегашните си собственици- Радослав Владев, Красимир Гърдев и община В. Търново. Що се отнася до „А" група на този етап каузата е пердута...

 

46 минути

1,20 лв. е таванът на цената в такситата през деня

Великотърновските общински съветници гласуваха потвърждение на цените на таксиметровите ...
1 час

Разнообразна китарна програма предстои на GuitArt Велико Търново

Жителите и гостите на старопрестолния град ще имат възможността да се насладят на ...
1 час

Лясковец официално изпраща своите абитуриенти

Днес в Лясковец официално ще бъдат изпратени тазгодишните абитуриенти.  Пред обществеността ...
2 часа

Зам.-министър Росица Димитрова връчи награда на Община Велико Търново за добра практика „С грижа за възрастните хора“

Заместник-министърът на труда и социалната политика Росица Димитрова участва в церемонията ...
18 часа

Празнично шествие за 24 май във Велико Търново (ВИДЕО)

Празнично шествие, посветено на 24 май, премина по улиците на Велико Търново. По традиция ...
20 часа

По червен килим ще дефилират абитуриентите от Горна Оряховица

Абитуриенти от Горна Оряховица ще дефилират по червен килим на 24 и 25 май. Жестът към ...
21 часа

Васил Иванов от ПМГ "Васил Друмев" във Велико Търново е новият носител на общинската награда „24 май“

Отличникът от Природо-математическата гимназия „Васил Друмев“ във Велико Търново ...
21 часа

С празнично шествие и пъстър концерт отбелязаха 24 май в Елена 

С празнично шествие от Даскалоливницата и поднасяне на венци пред паметниците на видни ...
22 часа

Явор Божанков: Когато успяваме, не бива да забравяме за учителите ни

„Благодаря на своите учители, защото каквото съм постигнал в живота е било в голяма ...
22 часа

Свищов отбеляза славното дело на Светите братя Кирил и Методий

Стотици свищовлии се събраха на празнично шествие по улиците на Свищов, за да отпразнуват ...
23 часа

В Елена връчиха наградата в памет на учителите Бонка и Иван Кършеви

На 24 май ученици от Начално училище „Иларион  Макариополски“ в Елена се удостояват ...
23 часа

Инж. Манолов: Азбуката е кодът за нашата идентичност, уважавайте я

Денят на българската просвета и култура и на славиянската писменост – 24 май отбелязаха ...
1 ден

Инж. Добромир Добрев: 24 май е символ на достойнство, традиция и духовност

Уважаеми деятели на образованието, културата и изкуствата, Сърдечно Ви поздравявам ...
1 ден

Млъзев: 24 май е най-емоционалният и най-чистият празник

ДА НИ Е ЧЕСТИТ СВЕТЛИЯТ ПРАЗНИК 24 МАЙ! УВАЖАЕМИ УЧИТЕЛИ, ПРОСВЕТНИ И КУЛТУРНИ ДЕЙЦИ,  СКЪПИ ...
1 ден

С празнично шествие започна Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост в Горна Оряховица

Шествието, посветено на 24 май, премина по главната улица на Горна Оряховица. Представителна ...
1 ден

Панов: Почитаме не само Кирил и Методий, но и техните духовни наследници

Над 4000 деца и младежи от Велико Търново се включиха в празничното шествие за 24-ти май. ...