Търновски художници със съвместна изложба в Хан Хаджи Николи
Търновски художници със съвместна изложба в Хан Хаджи Николи / Sofia Photo Agency

Съвместна изложба подредиха в Хан "Хаджи Николи" 10 великотърновски художници, които работят в различни стилове и жанрове. Всеки от авторите участва с по няколко работи от различните области на изобразителното изкуство. Посетителите в изложбената зала на хана ще могат да видят пейзажи, портрети, натюрморти, дърворезби, пластики, графики, рисунки и фигурални композиции.

Почти всички художници, които участват в експозицията, са преподаватели във Факултета по изобразително изкуство и Православния богословски факултет на ВТУ. Всички те имат зад гърба си десетки самостоятелни изложби в България и чужбина и множество награди и участия в биеналета и международни симпозиуми.

Доайенът сред тях е проф. Стефан Лазаров, който е основоположник на българската портретна глиптика. Той е автор на 23 самостоятелни изложби у нас и в чужбина, занимава се с минералогия и геми, има книга за това изкуство, но в тази изложба показва рисунки.

Другият преподавател е доц. Симеон Захариев, който показва природни пластики. Той преподава дърворезба и пластика в Катедрата по църковни изкуства на Православния богословски факултет и е организатор на международни пленери.

В Богословския факултет преподават още Мариета Конова, която участва с портрети и пейзажи, Стефан Велинов, който показва рисунки с пастел и графика и Марио Конов. Той също преподава на студентите пластика и дърворезба и в експозицията участва с авторски дърворезби.

Тодор Тодоров е главен асистент във Факултета по изобразителни изкуства, преподава живопис и показва натюрморти и пейзажи. Преподавател е и Орфей Миндов, който вече е и директор на Националното училище по приложни изкуства в Трявна. Той е съосновател на арт група „Дупини" и в хана е подредил свои пластики.

Останалите художници са млади автори - Моника Матеева, Светлана Петкова и Румен Димитров и те показват пейзажи, натюрморти и портрети.

Изложбата се нарича „Ханът", като името отразява хана като събирателно място на автори, които работят в различни изкуства и жанрове и място, където те споделят своите идеи.