Свищов празнува
Свищов празнува / netinfo
Жителите и гостите на Свищов празнуват днес Свободата на първия български град освободен в Руско-турската война. В празничния ден тържествата започнаха в църквата „Света Троица“, където в 10 часа бе отслужен молебен за здравето на военнослужещите и благополучието на България. Архиерейският наместник отец Руслан Личев говори за Свободата – така желана, жадувана и изживяна преди 140 години. Той благослови всички присъстващи и предаде поздравите за мир и душевни сили на Великотърновския митрополит Григорий.

Свищов празнува
netinfo

В 11.00 часа на Братската могила в местността „Паметниците“, бе проведена панихида за загиналите в Освободителната война 1877 – 1878 година. След това, под вещото ръководството на Националната гвардейска част беше проведена церемония по поднасяне на венци и цветя в памет на загиналите воини. На церемонията присъства посланикът на Русия в България Анатолий Макаров, който след официалната реч на кмета Генчев, произнесе прочувствено слово. Цветя и венци бяха поднесени от името на президента на Република България и главнокомандващ на въоръжените сили ген. Румен Радев, началникът на отбраната, посолства, кметове на общини и кметства, образователни и културни институции, политически партии, неправителствени организации и гости. Поздравителен адрес беше прочетен от името на министър председателя на Република България Бойко Борисов.

Свищов празнува
netinfo

Свищов празнува
netinfo

След официалната церемония на Братската могила, кметът Генчев, посланикът на Руската Федерация Анатолий Макаров, присъстващите народни представители от 44-то Народно събрание и част от представителните гости поднесоха цветя на паметника на генерал Драгомиров и паметната плоча, изразяваща признателността към загиналите воини при сраженията край Свищов. Те посетиха и музея „Преминаване на руската армия“, където Н.Пр. Макаров остави своите впечатления от присъствието си на това паметно място.

Свищов празнува
netinfo

Кметът Генчев проведе официална среща с посланик Макаров в сградата на Община Свищов, където в разговора по между им бяха засвидетелствани добрите взаимоотношения между Русия  и България. Негово Превъзходителство потвърди приетата от президента Путин покана, отправена от президента Радев, по повод честванията на 140 годишнината от Освобождението на България през 2018 година. Той подари на кмета на община Свищов книгата: „Дневник за пребиваването на Царя -  Освободител в Дунавската армия през 1877 година.“, а кметът Генчев му поднесе юбилейния плакет, изработен за специалните гости на честванията по повод 140 години Свободен Свищов.