/ Община Свищов
Клубът за народни хора „Фолклорен извор“ при Народно читалище „Светлина - Царевец 1927 “ - с. Царевец, Община Свищов се завърна с първо място в категория „Дръж се земьо“, възрастова група над 18 г., от фолклорния фестивал „Фолклорна магия 2019“ - Банско. Фестивалът се проведе от 12 до 14 юли и събра над 2000 участници от цяла България.

Занаятчийски базар ще се състои през уикенда във Велико Търново

Групата от свищовското село Царевец е създадена преди 6 години от ръководителя си Светлана Христова, която обединява любители на народните танци от гр. Свищов и с. Царевец с различни професии и възраст. Самодейците се подготвят и репетират в салона на Народно Читалище „Светлина – Царевец  1927“, в с. Царевец.

През годината ентусиастите взеха участие във фестивали в гр. Обзор, Девин,  Белене, Банско, с. Нов град, с. Морава и други. С представяните от тях различни народни хора в автентични народни носии, винаги завладяват публиката и се връщат с отличия и награди.

Велико Търново кани занаятчии от двете страни на река Дунав на голям базар

Кулминацията в таз годишния сезон е фестивалът в Банско „Фолклорна магия 2019“, където се представиха с автентичната Сухиндолска ръченица и танца „Чичово хоро“, по хореография на Явор Узунов.