Пътуваща изложба за Кирил и Методий гостува във В. Търново
Пътуваща изложба за Кирил и Методий гостува във В. Търново / DarikNews.bg
Пътуваща изложба за Кирил и Методий гостува във В. Търново
66801
Пътуваща изложба за Кирил и Методий гостува във В. Търново
  • Пътуваща изложба за Кирил и Методий гостува във В. Търново

Пътуващата изложба „Св. св. Кирил и Методий и държавата на духа" бе открита в алеята пред паметника „Майка България" във Велико Търново. Инициативата е посветена на автентичния български принос в световната култура - кирилицата, и се осъществява по идея и с финансовата подкрепа на Фондация “Българска памет” и нейния председател д-р Милен Врабевски. Оригинално подредени 30 платна представят в синтезиран вид развитието на старобългарската култура, нейното влияние в православния свят и в Европа. Оформлението на изложбата е дело на зам.-председателя на фондацията Емил Маринов, а автор на концепцията и текстовете е историкът и преподавател по средновековна история във ВТУ проф. Пламен Павлов.

Тази година България чества 1150 години от Моравската мисия на Кирил и Методий. В рамките на националните чествания на годишнината, под патронажа на президента Росен Плевнелиев, изложбата беше представена в София, Варна и Брюксел, където бе открита от еврокомисар Кристалина Георгиева. Гостуването й в старата столица се осъществява със съдействието на Община Велико Търново и е в подкрепа на кандидатурата ни за Европейска културна столица през 2019 г.

Изложбата разкрива художественото и тематичното разнообразие на средновековната българска книжнина (IX-XIV в.), като представя най-значимите писмени паметници - глаголически и кирилски - Асеманиевото евангелие, Супрасълския сборник, Симеоновите сборници, Лондонското евангелие, Томичовия псалтир, информира проф. Пламен Павлов.

Специално са подчертани решаващата историческата роля на българските владетели Борис Михаил Покръстител, Симеон Велики и Петър I Български, на Свети патриарх Евтимий Търновски и мащабната дейност в книжовните средища на средновековна България – Търново, Плиска, Преслав и Охрид.

По силата на историческите факти и свидетелства на епохата единствено България по онова време била готова да съхрани и утвърди зрялото дело на Кирил и Методий със своята силна държавност и единна християнска религия. Кирилицата и старобългарският книжовен език, наричан някога латинският на Източна Европа,  определят политически и културно независимата българска държава, която се превръща в културен и религиозен модел за славянските народи. Днес на кирилица пишат повече от 300 милиона души по света. Информацията в изложбата е представена на три езика – български, руски и английски, добави проф. Павлов. Паната ще останат експонирани пред “Майка България” един месец.

Чуйте повече в звуковия файл от проф. Пламен Павлов.