/ iStock/Getty Images
Очакват се 1680 изпълнители от цялата страна на Националния Петропавловски събор на народното творчество, съобщиха организаторите от трите общини - Лясковец, Горна Оряховица и Велико Търново.

Шестнадесетото издание на събора ще се състои на 26 и 27 юни - събота и неделя в околностите на манастира "Св. Св. Петър и Павел", а тази година негов символичен домакин е община Горна Оряховица.

За девети път организират колоритния Национален събор на овцевъдите

Съборът има конкурсен характер. Ще бъдат раздадени три специални парични награди на кметовете на трите общини и 18 лауреатски награди. Всички участници ще получат грамоти за участие и сувенир със знака на събора.

Председател на журито е академик Крам Георгиев, проф. д-р Елена Кутева, проф. д-р Даниела Дженева и етнологът Илия Вълев. По традиция фестивалът за народно творчество се открива с песента "Хоро се вие край манастира".

Най-възрастният участник е на 90 години - Георги Цоков от Хор за обработен фолклор "Зорница" в с. Пчелище. Най-малкият е Елеонора Дениславова на година и половина от Търговище.

Тя ще участва в обичая "Крадене на дете". Гост - изпълнител ще бъде квартет "Славей", а международното участие ще бъде от Молдова. Фестивалната програма и в двата дни ще започва в 8:30 часа.