/ В НИМ бе открита изложбата „Мозайка от занаяти”
Етно атракции за цялото семейство, възстановки на поминъка, традициите и българска битовата култура и фолклор ще има на деветото издание на Националния събор на овцевъдите, съобщиха организаторите.

За първи път от 18 до 20 юни край Петропавловския манастир до Лясковец ще бъде обособена специална зона "ЧифликЪт", в която ще бъде пресъздаден домашен селски двор от недалечното минало и интерактивен музей "Одаите" с демонстрации на различни къщни занаяти.

Самодейци от различни краища на страната ще покажат възстановки на празника Гергьовден и различни обреди и обичаи, като покриване на стара българска къща, избиране на селски кмет, сватба, седянка и др. Ще има изложба на геги, хурки, обредни хлябове и кулинарни демонстрации на стара българска кухня.

Посетителите ще могат да се включат в уроци по кавал, гайда, народно пеене, хора, ръченици и различни познавателни игри и забавления за цялото семейство. Специални занимания с аниматори за малчуганите ще има в Детската творителница. В Изложението на занаяти ще се включат повече от 70 майстори-занаятчии.

На две сцени над 3000 изпълнители ще се изявят в рамките на Национален фолклорен конкурс "Заблеяло ми е агънце" и в голямо Гергьовско надиграване, в което ще се представят десетки фолклорни клубове.

В дните на събора ще има кукери, нестинари/18 и 19 юни, 22,00 ч./, концерт на оркестър "101 каба гайди" /18 юни, 20,00 ч./, хоротека /19 юни, 18,30 ч./, народни веселби,демонстрации на Прабългарска школа по оцеляване "Бага Тур"/18 юни, 12,30 - 15,00 ч./.

Ще има изложения на животни - овце, кози, коне, кучета, селскостопанска техника и оборудване, богат фермерски пазар с продукти от овче и козе мляко и месо, атрактивни фермерски състезания, кулинарни атракции и др.

Националният събор на овцевъдите в България се организира от Национална овцевъдна и козевъдна асоциация със съдействието на Министерство на земеделието, храните и горите и подкрепата на общините Лясковец, Велико Търново и Горна Оряховица.
 
БТА