Официално откриха традиционния Национален събор на овцевъдите
Официално откриха традиционния Национален събор на овцевъдите / netinfo

Петият национален събор на овцевъдите беше открит днес край Петропавловския манастир. В него традиционно участват фермери, занаятчии, производители на мляко и млечни продукти, представители на селскостопанска техника. На откриването присъстваха областният управител проф. Пенчо Пенчев, кметовете на Велико Търново Даниел Панов, на Лясковец д-р Ивелина Гецова и на Горна Оряховица Добромир Добрев.

Гергьовден е най-големият селскостопански празник за българина, затова този ден е на особена почит в неговия бит, етнокултура и традиции, каза в приветствието си към гостите Симеон Караколев, председател на Националната асоциация за развъждане на млечни овце в България, организатор на събора. Той посочи, че заради сложния момент, свързан с болестта нодуларен дерматити през тази година няма изложение на породисти овце и кози.

Щандовете и шатрите са разположени върху площ от близо 100 декара. Съборът ще продължи до 8 май на три сцени. В рамките на проявата ще бъдат връчени наградите от фолклорния конкурс „Заблеяло ми агънце”. Предвидени са състезания между коне – тежковози, дефиле на кучета от породата „каракачанска овчарка”, нестинарски танци и народни борби. В кулинарната част на събора ще бъде приготвен гергьовденски курбан в огромния казан на Ути Бъчваров, както и десетки чевермета от смолянски майстори, посочиха организаторите. В рамките на форума ще бъде организирана кръгла маса на тема "Състояние и перспективи на овцевъдството" с участието на фермери и експерти от 18 държави. Съборът се организира със съдействието на Министерството на земеделието и храните.