/ Община Велико Търново
В напреднал етап е разработването на новия генерален план за организация на движението във Велико Търново, съобщиха от Общината. Отговорната работа е възложена на квалифицираните експерти от Института по транспортно строителство и инфраструктура.

Във Велико Търново няма да бъдат увеличавани местните данъци и такси

Проектантите представиха резултатите до момента по време на работна среща, ръководена от заместник-кмета по строителство и устройство на територията проф. Георги Камарашев.

Присъстваха също представители на институциите, ангажирани с организацията на движението и пътния контрол, на граждански сдружения, превозвачи и таксиметрови фирми, директори на училища и детски градини и други.

Д-р инж. Христо Грозданов припомни, че в онлайн допитване са участвали над 1600 великотърновци, или четири пъти повече от очакваното. Той посочи, че данните показват желанието на болшинството от хората да се придвижват в рамките на града, ползвайки градски транспорт, велосипеди или пеша.

Една от заложените от проектантите идеи е за създаването на велосипеден ринг - кръгът е по часовниковата стрелка и обхваща улица „Краков“, бул. „България“ и бул. „Никола Габровски“.

Румънската национална телевизия излъчва филм за Велико Търново

Проф. Георги Камарашев поясни, че генералният план за организация на движение е стратегически тип документ, очертаващ дългосрочна визия за посоките и направленията на трафика, за пропускливостта на кръстовищата, за условията за пешеходци и велосипедисти, за развитието на обществения и алтернативния транспорт.

Всички участници в срещата се обединиха около мнението, че с генералния план трябва да бъде даден отговор на въпроса как си представят великотърновци своя град в следващите 5, 10 или 20 години - дали акцент да бъде поставен върху автомобилите, или на пешеходците, велосипедистите и съвременния градски транспорт.

На 16 декември, от 17:00 часа в голямата зала на Община Велико Търново ще се състои обществено обсъждане, на което ще бъдат представени резултатите от изследването на съществуващата организация на движение и очертаните възможности и решения.

22 машини излизат срещу снега във Велико Търново

Към момента екипът е  извършил  детайлно наблюдение на 15 ключови кръстовища в града - както най-натоварените, така и тези с най-голяма концентрация на пътно-транспортни произшествия.

Обхванати са и пресечките, за които се очаква увеличаване на експлоатацията през следващите пет години. За всяко кръстовище има по 14-часово видеодосие както в пиковите моменти, така и при условия на нормален трафик.

Заснемането ясно показва как се образуват колоните от превозни средства, в какви посоки се разпределят. Направени бяха и специални наблюдения с дронове на най-натоварените пресечни точки.

Технологията се използва за пръв път и освен данните за трафика, софтуерът изчислява и рисковете от възникване на ПТП.