Trifon Ivanov
Trifon Ivanov / netinfo
Паметна плоча на Трифон Иванов откриха във В.Търново
92506
Паметна плоча на Трифон Иванов откриха във В.Търново
  • Паметна плоча на Трифон Иванов откриха във В.Търново
Паметна плоча в чест на футболиста Трифон Иванов беше открита на стадион "Ивайло" във Велико Търново. Мемориалният знак, който ще напомня за починалия преди година легендарен защитник на българския национален отбор по футбол, е поставен пред централния вход на градския стадион.
 
Гранитната плоча бе открита от кмета на Велико Търново Даниел Панов и от председателя на Зоналния съвет на Българския футболен съюз (БФС) Бончо Генчев. Присъстваха представители на различни институции, близки на Трифон Иванов, футболисти от школата на ФК"Етър", спортни деятели.
 
Даниел Панов припомни, че стадион "Ивайло" е било любимото място на Трифон Иванов, мястото където той е пораснал, възмъжал и изградил себе си като футболист и като личност.

Десетки си спомниха с тъга за Трифон Иванов пред паметната му плоча

Трифон Иванов е роден в село Горна Липница, Великотърновско, на 27 юли 1965 г. Когато е 4-годишен, семейството му се премества във Велико Търново. На 11 години той постъпва в спортно училище в града.
 
Иванов започва да играе футбол като юноша на Етър (Велико Търново), където поставя началото на своята професионална кариера през 1983 г. Впоследствие преминава в състава на ЦСКА и играе за отбора през периода 1988-1993. Бивш футболист на Реал Бетис (Севиля, Испания), Ньошател Ксамакс (Ньошател, Швейцария) и австрийските Рапид (Виена), ФК Аустрия (Виена), Фаворитнер и ФАК Аванти Интернешънъл.
 
Докато играе в Испания е искан от "Барселона". През 1993 г. Роналд Куман често е контузен, от "Барселона" търсят Трифон Иванов, но въпреки голямото желание на футболиста, президентът на "Бетис" е категорично против и ръководството на клуба отказва да го пусне.
 
Трифон Иванов е Футболист №1 на България за 1996 г. Шампион е на България през 1989, 1990 и 1992 г. с ЦСКА, вицешампион през 1993 г. и бронзов медалист през 1998 г. Носител е на купата на страната през 1989 и 1993 с ЦСКА.
 
За КЕШ има 16 мача за ЦСКА, 2 за "Етър" и 8 за "Рапид". Шампион е на Австрия през 1996 г. с "Рапид", вицешампион през 1997 г., бронзов медалист в Швейцария с "Ксамакс" през 1995 г. Финалист е за КНК през 1996 г. с "Рапид". Има 174 мача и 21 гола в "А група.
 
Хиляди изпратиха със сълзи легендата Трифон Иванов (СНИМКИ/ВИДЕО)

Играе за националния отбор на България от 1988 до 1998 г., в 77 мача и отбелязва 6 гола. С него печели четвърто място и бронзови медали на Световното първенство през 1994 г. в САЩ, където играе в 6 мача. Участва на Европейското първенство през 1996 г. в Англия (в 3 мача), а с негов гол във вратата на Русия след пас на Христо Стоичков България се класира и за Световното първенство през 1998 г. във Франция (играе в 3 мача).
 
Избран е за Почетен гражданин на Велико Търново през 1994 г.
 
През октомври 2013 г. в негова чест в Сао Пауло, Бразилия, се организира футболен турнир за купата "Трифон Иванов" с участието на 10 аматьорски отбора.
 
Емоционално начало на звездния мач: Стоичков плака за Трифон Иванов

От 1 юли 2014 г. е председател на Зоналния съвет на БФС във Велико Търново, след като работи там известно време като координатор.
 
Дни след като футболистът отбелязва с голямо празненство 50-ия си рожден ден през 2015 г., получава миокарден инфаркт. Установява се, че има исхемична болест на сърцето и му е направена операция, като му е поставен стент. Лекарите не скриват, че има сериозна опасност за живота му. Препоръчват пълна промяна на начина му на живот, като му назначават и постоянно лечение.
 
Иванов спира тютюнопушенето, но въпреки това умира месеци по-късно, на 13 февруари 2016 г., в дома на приятелката си в село Самоводене, област Велико Търново, от масивен инфаркт.

В памет на незабравимия Трифон Иванов (ВИДЕО)
 
Във Велико Търново бе организирано поклонение, на което присъстваха почти всички съотборници на Иванов от звездния футболен тим от Американското лято.

През лятото във Велико Търново ще се проведе второто издание на детския футболен турнир в памет на "Железния защитник", съобщиха от общинската администрация.
Панов посочи, че през тази година община Велико Търново ще връчи новоучредената награда "Трифон Иванов" за най-проспериращ защитник в детско-юношеските футболни школи на Велико Търново.