Китайският посланик откри изложба от хвърчила
Китайският посланик откри изложба от хвърчила / netinfo
Експозиция от китайски хвърчила е подредена в Изложбени зали “Рафаел Михайлов” във Велико Търново. Специален гост на откриването беше посланикът на Китайската Народна република у нас Ю Джънци. Поводът е Международния фестивал на хвърчилата, който се провежда в град Уейфан.
Изкуството да се правят хвърчила възниква преди повече от 2 000 години в Китай. Според историческите източници първото хвърчило е направено през периода 770-476 г. пр. Хр. Първоначалното предназначение на китайските хвърчила е за военни цели, нов последствие те се превръщат в любимото забавление на императорското семейство и аристокрацията. Постепенно пускането на хвърчила се разпространява сред народа и се превръща в популярен занаят.
В исторически план Пекин, Тиендзин, Уейфан и Нантун са четирите основни центъра на производство на хвърчила, като Уейфан става водещ по време на династия Цин през 1644-1911.
През 1988 година Уейфан е обявен за световна столица на хвърчилата, а година по-късно е създадена и “Международната федерация по хвърчилата”. Уейфанските хвърчила се разделят на 5 основни вида: плоски, с меки криле, с твърди криле, с формата на цилиндър или дракон. Най-забележителна от всички е “гъсеницата с драконова глава”. Уейфанските хвърчила изобразяват птици, насекоми, риби, цветя и растения, чиито модели са заимствани от новогодишните дървени гравюри, които се отличават с ярки цветови контрасти. Акцентът при изработката на хвърчилата е върху изяществото на рамката, реалистичната форма и удобното управление. За това уейфанските хвърчила са високо ценени от колекционерите.
За символиката на хвърчилото чуйте в прикачения файл от Негово превъзходителство Ю Джънци.