Преференциалният вот отново пренареди депутатските листи във Великотърновско.

Официално имената на новите народни представители ще бъдат обявени до края на днешния ден. След това има и срок (до неделя), в който водачите на листи в два района трябва да посочат своите предпочитания откъде да влязат в новия парламент.

Разпределението на мандатите засега е както следва: по два за победителя в изборите ПП „Продължаваме промяната“ и втория – коалицията ГЕРБ – СДС. По едно място получават съответно „БСП за България“, ДПС, „Има такъв народ“ и „Възраждане“.

„Продължаваме промяната“ е първа политическа сила във Великотърновско

Най-много гласове във вота на 14 ноември в областта е събрал водачът на листата на „Продължаваме промяната“ арх. Йордан Терзийски -1 928, като по правило първият инкасира и гласовете с непосочени преференции. Вторият депутат от ПП ще е Милен Матеев.

Пренаредени заради преференциалния вот са и листите на ГЕРБ – СДС, и тази на „БСП за България“. При първата коалиция издателят Димитър Николов взима 1 755 гласа, които са повече дори от тези на водача проф. Костадин Ангелов, като той е водач и на листата във Варна. Ако влезе от там, на негово място се нарежда третият по преференции и четвърти в списъка с 469 гласа Станислав Стоянов.

При „БСП за България“ водач по преференции е Христо Кавалски с 1 370 гласа, а първият Явор Божанков е подкрепен от 959 човека, но вероятно единствено Божанков ще стане депутат.

От ДПС вероятно ще влезе петият от листата Сунай Мунков, тъй като първите двама Делян Пеевски и Йордан Цонев има възможност да се откажат и да станат депутати от други области.

Водачът на листата на „Има такъв народ“ проф. Андрей Чорбанов има 887 гласа, следван от адвокат Момчил Иванов с 245 гласа. Имунологът отново вероятно ще предпочете да влезе в парламента от София, което ще освободи място за юриста.

Депутатът на „Възраждане“ ще е Елена Гунчева.
 
Информационна агенция Фокус