БСП
БСП / netinfo
Преди обяд по време на пресконференция групата на БСП-Велико Търново направи отчет за дейността си в Общински съвет-Велико Търново през последните две години. От ръководството бяха категорични, че са единствените, които нямат никакви зависимости в местния парламент и изразиха недоволството си от отхвърлени техни предложения като залагането на 9 милиона лева за населените места от общината и разширяването на социалния патронаж. По думите им Община Велико Търново е длъжник на населените места.

„За пръв път сме петима съветници, но ние не се изкушихме да влезем в ролята на "пасивна и ръмжаща опозиция". Единствено нашите съветници не са зависими административно, финансово и кадрово от властта“, заяви председателят на Областният съвет на БСП Петко Тюфекчиев.

Общинският председател Стефан Стефанов пък заяви, че комуникацията между общинското ръководство и групата на БСП в местния парламент е на много добро ниво. Той уточни, че се провеждат съвместни заседания на Изпълнителното бюро и общинските съветници по важни политически въпроси.

От БСП се оплакаха още от нерешаване на редица инфраструктурни въпроси в града. Петко Тюфекчиев припомни, че главната улица „Васил Левски“ е асфалтирана 3 пъти за последното десетилетие, докато основни пътни артерии към кварталите "Картала", "Бузлуджа" и "Зона В" са в окаяно състояние.

"Нашите усилия през последните 2 години са били насочени към подобряването на инфраструктурата и най-вече постигането на един баланс между Общинския център и населените места и между центъра на града и крайните квартали. Да не говорим за липсата на улици в кварталите "Картала" и "Бузлуджа", допълни общинският съветник Валерия Дончева и подчерта, че от БСП са правили много опити за подобряването на този дисбаланс.

Тя отбеляза, че многократно са отправяли питания относно проблеми, обхващащи състоянието на детски градини, ясли, инфраструктури около тях и състояние на великотърновските улици. "За някои от питанията сме чакали отговор по няколко месеца, което е един законов трик, чрез които се тушира възникналото напрежение по даден проблем. Когато получаваме отговор, в голямата му част липсва конкретика за срокове, резултати или поемане на ангажименти", посочи Валерия Дончева.

По време на пресконференцията бе засегната и идеята за провеждането на местен референдум относно такса "Смет". Те поясниха, че искат да бъдат запазени цените на данъците в общината през 2018 година, но да бъде променен начинът, по който да се събира такса „Смет“ от началото на 2019 година.

Те ще настояват допитването до гражданите да включва конкретен въпрос с три опции. Единият от вариантите е да се запази досегашната наредба, според която таксата за битови отпадъци се определя на базата на данъчната оценка на жилището. Другите опции трябвало да се решат с дискусия и да се определи дали да се плаща на броя живущи, или гражданите да дават повече за сметка на фирмите и обратно.

„Ние отправихме питане как администрацията вижда нещата, тогава ни отговориха, че още не е приета промяната от Народното събрание. Е, тя вече е факт - това са средства от над 6 милиона лв., които ежегодно се събират от граждани и фирми.

Три варианта са, може да се запази в сегашния вариант, може да се районират Велико Търново и населените места - каквото предпочитат хората. Според нас това е един нормален подход- гражданите да вземат това решение“, обясни общинският съветник Стоян Витанов.

Той допълни, че до момента са усвоени едва 20% от заложените за тази година средства по европейски проекти. В същото време годишният план за инвестиции е 18 милиона лв., от които обаче са изпълнени едва 6%.

Ръководството на БСП изрази и острото си недоволство от закриване на тролейбусната мрежа във Велико Търново, като Петко Тюфекчиев припомни, че Велико Търново е единственият областен град, в който няма електротранспорт.