/ netinfo
Италианският архитект Андреа Д’Антраси гостува във Велико Търново по случай обявения по инициатива на кмета Даниел Панов международен архитектурен конкурс за нов градски център, който е под мотото „Ново сърце за Стария град”. Д’Антраси е част от висококвалифицираното жури, което оценява проектите от цял свят за градоустройствено решение за терена на Старото военно училище и за първата сграда - експозиционен център.
 
От 2019 година започва създаването на новия градски център на Велико Търново

„Велико Търново е много колоритен град. Харесва ми размерът на сградите, мащабът им
. Печелившият проект за новия градски център трябва да съчетае съвременните архитектурни решения с историята, с околните пространства и природата.

Арх. Андреа Д`Антраси: Печелившият проект за Старото военно училище съчетава съвременния език с традицията

Много важен момент е зеленината и пейзажът да бъдат запазени. Именно това привлече вниманието ми към конкурса, защото е заложено в условията”, каза арх. Д’Антраси по време на публичната лекция, която той изнесе в голямата зала на Община Велико Търново.
 
Архитекти от цял свят се съревновават с проекти за новия център на Велико Търново

Събитието премина при много голям интерес - над 200 бяха посетителите, като сред тях имаше както великотърновци, така и гости на града от страната и дори от чужбина. Андреа Д’Антраси представи опита си и работата си по редица проекти за градоустройствени решения и съвременни сгради в цял свят - САЩ, Италия, Китай, Австралия и други.