Здравните работници в училища и градини подкрепиха кандидатурата на Йорданов
Здравните работници в училища и градини подкрепиха кандидатурата на Йорданов / Sofia Photo Agency, архив

Организацията на здравните служители в училища и детски градини във Варна застава зад кандидатурата на Кирил Йорданов за кмет на морската столица. Това стана ясно на среща между представители на съсловната организация и кандидат-градоначалника на ГЕРБ. На нея присъстваха и кандидатите за общински съветници на партията Николай Апостолов и Николай Георгиев.

Пред Йорданов здравните работници представиха професионалните си проблеми, както и предложения за решаването им. Като унизително определиха те двойното подчинение на медицинските кабинети в учебните заведения, според което те се отчитат както на здравната дирекция в общината, така и на училищния директор.

Кандидат-кметът на ГЕРБ се ангажира да проучи въпроса и да даде отговор до седмица какво би могло да се направи, ако отново спечели местните избори. Той обеща да бъдат актуализирани и коригирани колективните трудови договори, касаещи трудовото облекло. Според здравните работници то трябва да се дава в пари. Йорданов прие и условието на медиците при ремонти в училищата да се изисква от директорите да се реновират и лекарските кабинети. В морската столица техният брой е 115. В тях работят 43 лекари и 124 медицински сестри. Здравният персонал в яслите наброява 457 души.

Здравните служители в училища и градини поставиха проблема с липсата на климатици и телефони в тях. Оказа се, че след приключване на работното време на канцелариите лекарите нямат възможност да се обадят дори при спешен случай. Йорданов обясни, че климатизирането на здравните кабинети ще струва около 40 хил. лв. и припомни, че то вече е започнало в училищата и градините. Той се ангажира да провери какво може да се направи по въпроса с телефоните.

В отговор на оплакване за лошото състояние на медицинските кабинети кандидат-кметът на ГЕРБ каза, че двете общински дирекции – здравната и образователната, трябва да направят оглед на всеки един от тях, за да се набележат мерки по предотвратяване на проблемите. Според него всеки от тях е напълно решим. Ще бъдат проучени и възможностите работещите в тази сфера да получават допълнителна квалификация и специализация в Медицинския университет във Варна.

На срещата директори на ясли поставиха пред Йорданов проблема с остарялата материална база и лош сграден фонд. Според педагозите забавачниците имат нужда не само от саниране, но и от цялостна подмяна на елинсталация и ВиК. В една от варненските ясли елсистемата не издържала при поставяне на климатици заради старата електрическа мрежа, оплака се директор. Друг сподели, че има проблем с вандалските набези над нови съоръжения и площадки и предложи да се въведе видеонаблюдение, или да се осигури професионална денонощна охрана. Йорданов пое ангажимента, ако спечели доверието на избирателите, да провери колко би струвало да се поправят детските съоръжения и да се ремонтират яслите като се започне от най-старите.

Относно искането за повишаване на работната заплата на здравните работници, заети в училища и градини, кандидат-градоначалникът отговори, че това може да стане, ако се увеличи фондът в републиканския бюджет.

Пред медиците Кирил Йорданов подчерта, че според него общината трябва да завиши средствата за социална политика, за да се подпомагат пенсионери, бедни и хора в неравностойно положение. Той каза още, че данъците във Варна не бива да бъдат повишавани поне още две години, или до изясняване на икономическата ситуация.