/ Дарик Варна, архив
„Един 4-звезден хотел с 400 места за настаняване да декларира 3 кофи по 240 литра. Е, как няма да бъдат препълнени”, коментира в отговор общински началник
През последния туристически сезон в „Златни пясъци” е имало дни, в които курортът е бил затънал в боклук. В резултат през изминалото лято е имало редица оплаквания от туристите. Това става ясно от писмо на хотелиери в курорта до кмета и председателя на Общинския съвет, разгледано на днешното заседание на правната комисия към местния парламент.

Намериха концесионер за плаж „Златни пясъци“

Според Съюза на хотелиерите и Съюза на собствениците, за развитие на "Златни пясъци" през последната година се наблюдава неспазване на честотата на сметосъбиране и сметоизвозване, определена със заповед на кмета. През последния сезон в „Златни пясъци” имаше намален брой контейнери, както и масово премахване на кошчета от алеите на комплекса. 

„Не се спазва часовият график за сметоизвозването от фирмата. Причината е липсата на машини и човешки ресурси, както те признаха в впоследствие. Има и намаляване на кошчетата, в които гостите на комплексите трябва да си изхвърлят отпадъците. Всичко това създава много лош имидж на комплекса. Освен замърсяване, това е предпоставка и зарази”, изтъкна пред съветниците Милчо Ставрев, член на Съюза на хотелиерите и ресторантьорите в „Златни пясъци” и „Св. Св. Константин и Елена”.

Хотелиерите предлагат изменение на Наредбата за определяне и администриране на местните такси и цени на услуги на територията на Община Варна, като се даде възможност фирмите да бъдат освобождавани от такси смет, ако не са доволни от качеството на услугата и всеки да може да сключва договори са обслужване с лицензирани фирми.

За пример се дават София, Добрич и Аксаково, където за определяне на такса битови отпадъци за нежилищни имоти на предприятия е дадена възможност за пряко договаряне с фирми, извършващи услуги по сметосъбиране и сметоизвозване.  

Освобождаването от таксата няма как да стане в пълен размер, тъй като хотелите дължат такса за поддържане чистотата на територията за общо ползване, обясни Николай Бонев, шеф на общинска дирекция „Местни данъци”. Масово голяма част от хотелите декларират съдове за смет за 3-4 месеца съдове в годината, като така плащат около 1/3 от годишната такса.

Бонев изтъкна и практиката някои хотели да декларират доста по-малко от необходимите съдове за смет. „Един 4-звезден хотел с 400 места за настаняване да декларира 3 кофи по 240 литра. Е, как няма да бъдат препълнени”, коментира общинският началник. 

Председателят на правната комисия Христо Атанасов предложи казусът първо да бъде разгледан от комисиите „Благоустройство и комунални дейности”, „Туризъм, търговия и рекламна дейност” и „Финанси и бюджет”, и след това предложенията за нормативни промени да бъдат предложени на вниманието на правната комисия.

Започва ремонт на пътя Варна-Златни пясъци

Съветниците разгледаха и колективна жалба срещу извършване на вулканизаторска деност на ул.”Княз Ал. Батенберг”. Съседи се жалват, че дейността се извършва незаконно  в една от мазите на жилищна сграда на номер 19 и непосредствено разположения на отсрещния тротоар гараж на номер 14, които нямат статут на работилница. Не се спазват изискванията за опазване на околната среда, шум и вибрации, както и няма възможност за изхвърляне на отпадъци.

Същите се съхраняват в гараж на отсрещния тротоар и в двора на жилищната сграда, без да се изхвърлят с години. Дейността се извършва непосредствено на улицата, на тротоара, който непрекъснато е зает от автомобили (клиенти на вулканизатора). 

Проблемът е от много години. Съхраняването на стари автомобилни гуми създава неприятна миризма и е предпоставка за пожар.  Занаятчията крещял и обиждал всеки гражданин, който се опита да паркира на определените места.

Веднъж дори налетял на бой. Чукане и блъскане продължава да се чува по всяко време на денонощието, се посочва в жалбата. Тя е подкрепена от 10 подписа на съседи. Освен до Общинския съвет, е адресирана и до РИОСВ, РЗИ, РДНСК, НАП, Пожарната, Първо РПУ и Общинска полиция. 

Жалбата срещу въпросния гумаджия е втора, като след първата му е бил съставен акт за установено административно нарушение. Премахнати от платното са били автомобилните гуми и торбите с пясък, с които вулканизаторът пазел места за клиентите си, обясни представител на общинската администрация.

Стана ясно още, че в момента се проверява обстойно статутът на помещенията - дали отговарят на съответната дейност , както и дали вулканизаторът има документи за търговска дейност. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК