Варненски обществени сгради ще станат по-достъпни за хората с увреждания
Варненски обществени сгради ще станат по-достъпни за хората с увреждания / netinfo
Сгради на областни и други администрации в цялата страна ще бъдат оборудани с подемни платформи за осигуряване на достъпна среда за хора с увреждания по програма на Министерството на държавната администрация и административната реформа. В програмата ще бъдат включени и други ключови обществени сгради, които са публична държавна собственост. Това каза министър Николай Василев по време на среща с организации за и на хора с увреждания, която се проведе днес във Варна. На срещата присъства и варненският депутат от НДСВ Деница Димитрова, която е пряко ангажирана с проблема.

Общо 3 млн. лв. са отделени от бюджета на министерството за специални съоръжения за достъпна среда. От тях до момента са изразходени 621 724 лева за различни административни сгради в страната. Тази година по програмата с приоритет ще се ползва Варна. Подемни платформи ще бъдат изградени във Военоморското училище, Икономическия университет, Медицинския университет, Техническия университет, Дирекция „Социално подпомагане”, Регионалната инспекция по образование и Парк-музей „Владислав Варненчик”. Държавният куклен театър във Варна също ще се сдобие с подемна платформа, съобщи Вера Митрева, юрист в МДААР. Най-вероятно и сградата на РИОКОЗ ще бъде включена в програмата, тъй като услугите, които се извършват там, са необходими и на хората с увреждания, уточни министър Василев.

Изпълнител на дейностите по доставка и монтаж на подемните платформи е „Лифтком” ООД – фирмата, която в края на миналата година спечели обявената от МДААР обществена поръчка и с която министерството сключи рамково споразумение. В първия етап от изпълнението на програмата за достъпна среда са включени сградите на областните администрации във Варна, Велико Търново, Враца, Габрово, Добрич, Пазарджик, Русе, Стара Загора и Ямбол. Предстои да бъдат включени още сградите на областните администрации в Хасково, Монтана, Смолян и Пловдив.

По време на днешната среща министър Василев припомни, че с последните промени в Закона за държавния служител беше въведена специална квота за назначаване на хора с увреждания в държавната администрация. С приетите промени за административните структури с численост 50 и повече души задължението е да определят 2% от числеността си за заемане само от хора с увреждания.

По отношение на начина на назначаване министър Василев обясни, че МДААР заедно с Института по публична администрация през март ще организира първия у нас централизиран конкурс за хора с увреждания за експертни длъжности в администрацията. Конкурсът ще се проведе в 6 големи града в страната и за участие в него могат да се регистрират всички хора с трайни увреждания с висше образование. Успешно издържалите този конкурс ще се включат в база данни, от която всяка администрация може да избере подходящ кандидат за назначаване на определената свободна позиция. Освен чрез този общ за цялата страна конкурс, всяка администрация може да обяви конкурс специално за хора с увреждания за конкретната свободна длъжност.

Поемам ангажимент за всеки един от явилите се на конкурса, категоричен беше Николай Василев. Ще се опитаме да намерим работа на всички хора с увреждания, които пожелаят да работят в администрацията, допълни той. Едно от условията да кандидатстват е висшето образование, тъй като всички работещи в администрацията трябва да са висшисти.