/ Дарик Варна
От съседното заведение се грижели за чистотата на стъкления покрив над „Малката дупка”, която довчера беше покрита с бурени
Пълна промяна за археологически обект в центъра на Варна. От вчера се работи по облагородяването на обекта в центъра на Варна, известен и като „Малката дупка”, видя репортер на Дарик.

Археологическият обект представлява част от улица от римския град Одесос с канал и шахта, изградена през II – III век и реконструирана през IV – V век. Руините се намират в бетонирана дупка между площадите „Мусала” и „Независимост”.

Емблематичната за варненци забележителност в последните години бе потънала в забрава и боклуци. През 2015 година „Малката дупка” бе почистена, а отгоре бе монтиран стъклен покрив. След това обаче античният фрагмент отново бе забравен.

Довчера археологическата забележителност приличаше на парник, заради избуялата под стъклата растителност. Бурените скриваха всичко вътре - останките от древната улица и табелата, която информираше за ценните находки. Грижа не се полагаше и за стъкления купол.

„Тук съм от година и половина, само два пъти съм виждала някакви хора да идват и да го чистят. А растенията стигаха до горе”, коментира пред Дарик Елица Илиева, собственик на бара в съседство.

Стига се дотам заведението да поеме грижата за чистотата на стъклата на археологическата забележителност. Всяка седмица Илиева плаща по 10 лева на чистач, който измива купола на „Малката дупка”, цапан от атмосферните влияния и ръцете на любопитните туристи.

Дарик Варна

„Правя го, защото на мен ми харесва. Прави ми удоволствие да го виждам чисто и хората му да се наслаждават”, споделя тя.

Към обекта има много голям интерес от страна на туристите. Заради бурените обаче информацията е невидима.

„Българи и чужденци се чудят какво е това. Някои дори го смятат за тоалетна, което не е приятно. А в крайна сметка това е много голяма история. И им казвам: Това не е просто тоалетна, а може би първата тоалетна с канализация в Европа”, добавя Елица Илиева.

Дарик Варна

Преди дни на обекта е сложена нова информационна табела, този път отгоре. Бурените и стъклата са почистени вчера и днес. Освен това  „Малката дупка” в момента се оборудва с ефектно осветление. Очаква се то да бъде готово до края на седмицата, след което обектът буквално ще грейне в целия си блясък.