Ким Чен ун Доналд Тръмп колаж
Ким Чен ун Доналд Тръмп колаж / БГНЕС
Американският президент Доналд Тръмп е използвал вулгарна обида по адрес на севернокорейския лидер Ким Чен-ун, когото нарече „rocket man” пред Общото събрание на ООН. Изразът има значение и на “лайняна бомба”, обясни по време на международна конференция във Варна за стратегията на НАТО в Черноморския регион Веселин Джендов, който е консултант на организация Friends of Israel Initiative

Доналд Тръмп даде прякор на Ким Чен-ун и пародийни рисунки заляха интернет


"Силно е преувеличено значението на Северна Корея да инициира световна война, но може да инициира собственото си унищожение. Ако се върнем по-назад, същите вайкания ги имаше и по отношение на Ирак преди втората война в Залива – как иракските бомбардировачи щели да стигнат до София, Букурещ и Рим. В крайна сметка се оказа, че Ирак е един колос на глинени крака. Същото важи и за друга компонента от „Оста на злото” - Иран, който е подхранван стабилно благодарение на европейското късогледство”, коментира Джендов. 

Любопитно: Какво означава думата, с която Ким Чен-ун обиди Тръмп?

Консултантът припомни думите на бившия държавен секретар на САЩ по времето на президента Рейгън ген. Александър Хейг, че на света има по-важни неща от мира, като националното достойнство, правото на себеизява и защитата на националните граници.

Веселин Джендов
Веселин Джендов, снимка: Дарик Варна

Не може да се казва, че трябва да има мир на всяка цена. Истински мир настъпва тогава, когато една от двете воюващи страни разбере, че всяка съпротива е безсмислена. Траен мир може да настъпи само след капитулация. Ние участваме в алианс, който може да наложи мир и имаме най-силният съюзник САЩ”, заяви Джендов. 

Американска военноморска база в България поиска Соломон Паси

Според него България трябва да води политика, противодействаща на интересите на Русия в Черноморския регион . 

„Докато Турция владее Черноморските проливи, те ще бъдат за нея от първостепенно значение. Докато Русия заема голяма част от литоралната зона на Черна море, тя ще се опитва да го превърне в това, което за Рим е било Средиземно море, а ние винаги ще се стараем да противодействаме. Това е нормалната политика и в нея няма емоции, приятелство или неприятелство”, каза още Джендов. В конференцията във Варна той участва като експерт по специализирани електронни устройства, оценка и прогнози на рискове и политически събития.