Той обжалва решението за предсрочно прекратяване на пълномощията му
Административният съд във Варна остави без уважение искането за спиране на предварителното изпълнение на решение на Общинската избирателна комисия (ОИК) във Варна, с което предсрочно са прекратени пълномощията на Николай Желязков като кмет на район „Приморски“, съобщиха от пресслужбата на съда.

Кметът на варненския район „Приморски“ обжалва решението за предсрочно прекратяване на пълномощията му

В мотивите си съдът посочва, че относими за спирането на допуснатото предварително изпълнение на административен акт по силата на отделен закон са фактите, от които може да бъде обоснован извод, че предварителното изпълнение на акта ще причини на оспорващия значителна или трудно поправима вреда.

Не е предвидена възможност за спиране на допуснатото предварително изпълнение на административния акт от съображения, че от изпълнението му могат да бъдат причинени значителни или трудно поправими вреди на трети лица.

Съдът приема твърдението на жалбоподателя, че за него ще настъпи имуществена вреда от това, че за периода на разглеждане на делото няма да получи трудово възнаграждение, без да е посочено само възнаграждението като кмет ли е единственият доход на лицето и без да са представени доказателства относно тези факти, като недостатъчно да се обоснове извод, че за жалбоподателя ще настъпи трудно поправима вреда или значителна такава.

Отстраниха втори кмет от ПП-ДБ във Варна

Съдът прави извод, че искането за спиране на предварителното изпълнение на решението на ОИК е неоснователно и следва да бъде оставено без уважение. Съдът насрочи производството по жалбата по съществото за 21 февруари от 13:40 часа.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Данаил Войков, БТА