Свидетели потвърдиха за нередности в избирателни секции в Девня
Свидетели потвърдиха за нередности в избирателни секции в Девня / Sofia Photo Agency

Административният съд във Варна се разгледа дело, образувано по жалба на Коалиция „Промяна за Девня”, срещу решение на ОИК-Девня за определяне на изборните резултати за общински съветници. В открито съдебно заседание съдът допусна свидетели от Коалиция „Промяна за Девня”, които потвърдиха за нередности в някои от  избирателните секции.

Съдът задължи Общинска администрация - Девня да представи справка за 8 лица, които се твърди, че са гласували с адресна регистрация в несъществуващи блокове на кв. „Химик”, Девня.   Задължи и ОД „МВР” – Варна да уточни дали тези лица имат  издадено удостоверение, с право да гласуват и изтекъл ли е срокът на валидност на документите им за самоличност.

Съдебният състав не допусна повторно ръчно преброяване на бюлетините в една от секционните комисии поради това, че право да преброява ръчно бюлетини в Избирателния кодекс е предвидено само за СИК. Отделно от това нито един от протоколите не е подписан с особено мнение.

Дадена беше и допълнителна възможност на страните по делото да направят искания за събиране на доказателства. Следващото съдебно заседание е насрочено за 16 ноември.