Зачестяват случаите на морбили в Европа, включително в България
Зачестяват случаите на морбили в Европа, включително в България / www.sxc.hu

Неимунизираните срещу морбили деца във Варненско да бъдат незабавно имунизирани с  един прием на комбинираната ваксина против заболяването. Изготвен е график за съвместни проверки на Здравната каса и Регионалната здравна инспекция (РЗИ)-Варна, които започват от 12 април с  прилагане на мерки за административна принуда съгласно Закона за здравето при откриване на нарушения и спрямо родители, отказващи имунопрофилактика. Това съобщават от РЗИ в морската столица.

След анализиране на предоставената от джипитата информация за имунизационния статус на децата относно морбили, са установени 386 необхванати с имунизации и реимунизация деца, поради отказ на родители.

РЗИ-Варна: Децата без ваксина срещу морбили незабавно да бъдат имунизирани

Това са част от мерките, разпоредени от Здравното министерство, по повод на увеличаващата се заболяемост от морбили в Европа и епидемичната обстановка в Пловдивска област.
 
Издадено е предписание до всички общопрактикуващи лекари на територията на областта относно незабавен преглед на имунизационния статус на населението от пациентската си листа на възраст от 13 месеца до 18 години, подлежащи на имунизация и реимунизация срещу морбили.
Откритите неимунизирани и не реимунизирани /навършили 12-годишна възраст/ лица, незабавно да се обхванат с един прием на комбинирана ваксина срещу морбили, паротит и рубеола, като не се допускат случаи на необосновано отлагане от имунизации.
 
Насочено е вниманието им за приоритетно извършване на имунизация на деца до 5 годишна възраст и реимунизация на 12 годишна възраст. При наличие на временни медицински противопоказания за отлагане от имунизация/реимунизация, същите да се проведат веднага след тяхното отпадане.
 
Със съдействието на местните представители на Националното сдружение на здравните медиатори се издирват подлежащи на имунизация лица в райони с ограничен или труден достъп до лични лекари, породен от социална изолация, бедност или в интегрирани групи свързани с определени убеждения за „вреда от имунопрофилактика”.
 
Създадена е организация за своевременна хоспитализация в Инфекциозна клиника на МБАЛ „Св. Марина” Варна, лечение и задължително изследване на всеки случай, съмнителен за морбили.
 
Лица от 13 месечна до 18 годишна възраст без данни за имунизации и реимунизации срещу морбили, паротит и рубеола или данни за преболедуване, които по някаква причина не са избрали личен лекар, ще бъдат обхванати с имунизации в имунизационния кабинет на РЗИ Варна-ет.1, стая № 3, отдел Противоепидемичен контрол /ниско тяло/.
 
Единственото сигурно средство за предпазване от морбили е ваксинопрофилактиката. За да не допуснем разпространение на една тежка инфекциозна болест, която у неимунизирани лица често протича с усложнения, отново Ви призоваваме да потърсите семейните си лекари за изясняване имунизационния статус на децата Ви, по отношение на ваксинопрофилактиката срещу морбили. Деца, при които е пропусната тази ваксина, трябва да бъдат незабавно имунизирани или реимунизирани. Целта е да се предпазят неимунизираните и нереимунизираните деца от заболяване и да не се допусне епидемично разпространение на морбили на територията на нашата страна. По желание имунизациите могат да се проведат и в имунизационния кабинет на РЗИ”, гласи призив на здравните власти към родителите.