морбили
морбили / pixabay
Заболеваемостта от морбили в Пловдив и региона се увеличава. Само днес са регистрирани два нови случая, съобщават от Регионалната здравна инспекция. По данни на РЗИ в периода от 17-ти март до 10-ти април 42-ма са потърсили лекарска помощ със симптомите на болестта.

До момента лабораторно потвърдените заразени с морбили са 21, при двама резултатите от изследванията са отрицателни, един е диагностициран с рубеола, а за 18 се чакат лабораторните заключения. Най-много са болните от пловдивския ромски квартал Столипиново, но расте и броят на заразените в областта. 6 са регистрирани в община Садово, 4 са случаите в община Родопи, по 3 случая – в общините Раковски и Стамболийски, два – в Кричим, по 1 случай има в общините Марица, Брезово и Калояново.

Според д-р Моника Троянчева от дирекция „Надзор на заразните болести“ в РЗИ-Пловдив, ситуацията е динамична и се променя ежедневно. Работи се с контактните и се проверява имунизационния им статус. Продължава и кампанията за имунизиране. От УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив съобщиха, че в момента на лечение в Инфекциозната клиника са настанени 11 души – две жени – на 31 и 54 години и 9 деца на възраст от 7 месеца до 4 години.