/ Дарик Варна
Около 6 милиона лева задължения има най-големият длъжник на варненската дирекция на НАП. Това обяви директорът й Милена Колева. Тя обаче отказа да уточни от коя от 7-те области, в които оперира НАП-Варна, е длъжникът. 

По думите на Колева „убеждаването” на подобни длъжници дава резултат. „Доста трудни или рискови субекти си погасиха задълженията”, коментира тя.

300 собственици на луксозни коли обясняват откъде са им парите

Над 1900 са фирмите с просрочени задължения над 50 000, които са под наблюдение от НАП-Варна. В резултат от действията на данъчните салдото е намаляло с 6 милиона лева.

Само за регион Варна с 20 милиона лева повече са погасените просрочени задължения през миналата година, спрямо предходната 2017-а, посочи шефът на варненските данъчни. В национален мащаб доброволно внесените данъци са с 87 на сто повече на годишна база. 

„Това означава, че нашето общество се дисциплинирало и е вече фискално грамотно. Целта не е да глобяваме хората. Тази държава не се издържа от глоби и санкции, а от доброволно внесени данъци”, отбеляза Милена Колева.  

Ръст се забелязва както на внесените задължения в доброволния срок, така и при погасяване на просрочени задължения, отчитат още от варненския офис на приходната агенция. 

Над 300 проверка и над 70 ревизии са осъществени през миналата година на фирми, занимаващи се с електронна търговия. Установените допълнителни задължения са за общо 4 милиона лева. 

От луксозни коли до златен синджир - какво продават варненските данъчни

През миналата година варненските данъчни са провели 509 търга. Събрани са над 2,8 милиона лева, което е с близо 900 000 лева повече от предходната година, посочи шефът на дирекция „Събиране“ Мирослав Нонев.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК