Шеф на общинска комисия подаде оставка заради строителството в „Кайсиева градина”
Шеф на общинска комисия подаде оставка заради строителството в „Кайсиева градина” / Дарик Варна, архив

Председателят на временната комисия „Изработване проект на Правилник за организацията и дейността на Общинския съвет, неговите комисии и взаимодействието му с общинската администрация" подаде оставка. Пред колегите си в Общинския съвет Костадин Костадинов заяви, че това е единственото, което може да направи в знак на протест срещу незаконното строителство в „Кайсиева градина".

Кметът въведе временна строителна забрана в „Кайсиева градина"

В квартала тече ударно строителство, което не е в съзвучие със законовите норми и наредбите на Общината, изтъкна Костадинов. Той разкри, че след въвеждане на забраната за строителство в „Кайсиева градина" там е била изградена ударно жилищна кооперация, която дори нямала подземен паркинг. В момента се работело по още два строежа.

След подаден сигнал в прокуратурата Костадинов получил отговор, че вече е било водено дело и от обвинението не виждали проблем в случая. Съветникът сподели, че в тази ситуация се чувства безсилен и подаването на оставка като шеф на комисия е единственото, което може да направи в знак на протест.

„За същия този казус в София кметът на „Младост" бе оттеглен със скандал. Реакцията на Фандъкова там е доста по-различна от реакцията на Портних", коментира Костадинов.

Данаил Папазов (коалиция „Живот за Варна") алармира за нарастващо напрежение сред жителите на „Чайка". Причината е евентуален строеж на мястото на тенис кортовете между Пета езикова гимназия и детската градина, до блокове 98 и 200.

Жители на „Чайка" от два месеца правят протестна подписка, добави Папазов. Той поиска да разбере какъв е статутът на терена и има ли наистина инвестиционни намерения за него.

Христо Боев (БСП) пък поиска решаване на проблем във „Възраждане" 1. Пред блок 3 там липсва уличното осветление, което създава проблеми за обитателите на 96-те апартамента в блока. Заради липсата на работещо осветление в района зачестили автокражбите и части от коли като джанти, чистачки и др.