Кметът въведе временна строителна забрана в „Кайсиева градина“
Кметът въведе временна строителна забрана в „Кайсиева градина“ / снимка: Dariknews.bg, архив

Временна строителна забрана и спиране на УПИ-частна собственост на ПУП - ПРЗ на ІІ-ри микрорайон на район „Вл. Варненчик", до вземане на решения от постоянните комисии "Архитектура, строителство, устройство, организация и развитие на територията на общината и населените места" и "Собственост и стопанство" на Общинския съвет, наложи  кметът на Варна Иван Портних.

Общински съветник алармира за мащабно презастрояване на "Кайсиева градина"

Забранителната заповед е с цел извършване на проучвания за съоръжения на техническата инфраструктура и за изграждането им, за гарантиране и опазване на обществения интерес за извършване на мероприятия по благоустрояване и озеленяване на общинската собственост - улици, паркинги и градини, предвидени в подробния устройствен план на района, одобрен с решение на местния парламент през юли 2010 г.

Разгорещени страсти в зала "Пленарна" заради строителството в "Кайсиева градина"

Не могат да се издават разрешения за строеж и да допускат и процедират ПУП-ПРЗ на основание чл. 124а и чл. 135 от ЗУТ в обхвата на ІІ-ри микрорайон, ж. к. „Вл. Варненчик". На основание чл. 198, ал. 4 строителната забрана спира прилагането на влезлите в сила общи и подробни устройствени планове за частите на територията, за които се отнася.

Контрол по изпълнението на заповедта се възлага на главния архитект на Община Варна.