Проверка  установи: Варненско джипи работи в хаос
Проверка установи: Варненско джипи работи в хаос / netinfo

Варненски общопрактикуващ лекар с 1400 пациенти работи без задължителните аналгетици и касов апарат. Това е установила проверка в кабинета на лекарката, извършена по сигнал на пациент, съобщиха от Районата здравна каса.

Съмнителна хигиена и хаос са двете думи, с които може да бъде описана невероятната обстановка в лекарския кабинет, установила проверката на здравните експерти. Единственият стол се ползвал или от сестрата, или от лекарката. Кушетката за преглед била натоварена с всевъзможни вещи и до нея нямало достъп за преглед на чакащите пациенти. Прегледите се извършвали на крак за дошлите да търсят помощ.

В кабинета на лекарката нямало задължителната медицинска апаратура и оборудване, сред които и неща, без които примерно не може да се извърши преглед на новородени от пациентската листа. За да премери и претегли малките си пациенти, лекарката се молела на колегите си да ползва техните ръстомери и теглилки за деца.

Сред най-фрапиращите липси в медикаментите на кабинета се оказали аналгетиците, които са от задължителните медикаменти за амбулаториите. В тъй наречената манипулационна нямало нито топла, нито студена вода, а достъпът до неработещата мивка бил препречен от стар вентилатор. В барабана за съхранение на стерилни инструменти лекарката бръкнала с голи ръце, за да покаже наличностите му, твърдейки, че там държи стерилен инструментариум.

От Районата здравна каса вече са уведомили с писмо РИОКОЗ, които издават хигиенните разрешителни, за да бъде извършена проверка на хигиената в този кабинет, който на практика работи без топла вода. Проверката на първичната медицинска документация на амбулаторията установила, че липсват подписи в листи от профилактични прегледи на пациенти, които са платени от РЗОК.

Направената анкета с чакащите пред кабинета пациенти установила противоречие в отговорите на някои от тях. Попитани дали са получили касов бон за платената потребителска такса, те заявили, че общопрактикуващата лекарка е издала касов бон. Проверяващите обаче не намерили касов апарат, а според обясненията на джипито апаратът се намирал в кабинет на нейна колежка, която в момента не била на работа. За това е изпратено писмо до НАП-Варна.

За установените нередности, липса на задължителни медикаменти и инструментариум Здравната каса е наложила санкция на проверената общопрактикуваща лекарка.